ΗΠΑ: $172 δισ. στα ταμεία των εταιρειών σχιστολιθικού αερίου!!!Η Αμερική “σβήνει” 60% ζημιών του 2010-19!!! Για να γνωρίζουμε τι σημαίνει απεξάρτηση από το Ρωσικό ΦΘΗΝΟ φυσικό αέριο!!!

Το come back του σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ!!!

Οι ταμειακές ροές που αναμένονται φέτος σβήνουν ζημιές 10ετίας ύψους $300 δισ.!!!

Ο ρόλος των κρίσεων και του πολέμου στην αμερικανική ενεργειακή αναγέννηση!!!  Εκθεση της Deloitte.

Την «εκδίκησή τους» αναμένεται να πάρουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις φαίνεται πως ήρθε ο καιρός να αναπληρώσουν τις απώλειες της τελευταίας δεκαετίας, γράφει το Bloomberg.

Ο κλάδος αναμένει ταμειακές ροές ύψους 172 δισ. δολαρίων φέτος, ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσό που επαρκεί για να εξαλειφθεί το 60% των ζημιών από το 2010 έως το 2019, σύμφωνα με την Deloitte LLP.

Τα μικρά κέρδη της διετίας 2020-2021 έχουν ήδη αρχίσει να «διασκεδάζουν» ζημιές 292 δισ. δολαρίων, ενώ την επόμενη χρονιά ο αμερικανικός σχιστόλιθος εκτιμάται ότι θα κάνει την ολική επαναφορά στην κερδοφορία!!!

Τη δεκαετία του 2000 οι μικροί εγχώριοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου πόνταραν στις χρυσοφόρες γεωτρήσεις.

Και πράγματι ήταν τόσο επιτυχείς, που οι τιμές την επόμενη δεκαετία κατέρρευσαν.

Ακολούθησε άνοδος της παραγωγής πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ έριξε τις τιμές του αργού το 2014 προσπαθώντας να ανακτήσει μερίδια αγοράς από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι εταιρείες σχιστόλιθου δανείστηκαν υπερβολικά για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της παραγωγής, με αποτέλεσμα αρνητικές ταμειακές ροές.

Η ενέργεια στον δείκτη S&P 500 βρέθηκε από το 16% το 2008  στο 2% το 2020.

Όλες αυτές οι τάσεις έχουν πλέον αντιστραφεί.

Οι μέτοχοι πίεσαν τον κλάδο προς πιο πειθαρχημένες κινήσεις, η πανδημία οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή και δαπάνες, ενώ τώρα, με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάκαμψη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Εννέα από τις δέκα μετοχές με κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500 φέτος είναι εταιρείες πετρελαίου.

Η ενέργεια βρίσκεται πλέον στο 4,4% του δείκτη, από 2,7% στην αρχή του έτους.

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.