«Ταφόπλακα» σε East Med και αγωγούς στη Μεσόγειο έβαλαν οι ΗΠΑ: Θα παίρνετε LNG – Συνεργαστείτε με Τουρκία!!!

Οριστικό τέλος στον East Med, τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα καθιστούσε την Ελλάδα πραγματικό ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και θα άλλαζε την μοίρα της χώρας, έβαλε η Ουάσινγκτον!!!

Είναι το δεύτερο κρίσιμο ενεργειακά έργο το οποίο ακυρώνεται μέσα σε μία δεκαετία μετά το South Stream, αφήνοντας την Ελλάδα στην «μαύρη μοίρα» της!!!

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα, παρέθεσε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη με τον East Med, ή κάποιον άλλον αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Β.Νούλαντ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

Μάλιστα εκτιμά ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη.

Αναφέρεται, ακόμα, εκτενώς στην πρόθεση των ΗΠΑ να βελτιώσουν τη στρατηγική σχέση τους με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι στις επαφές της στην Άγκυρα αντιλήφθηκε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν γνωρίζει ότι οι κυρώσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ κατά της Ρωσίας μπορεί να γίνουν αισθητές και εκεί.

Επιπλέον αναφέρεται στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και των στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόσο για την παροχή ασφάλειας στην περιοχή όσο και για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Υπάρχει δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα ότι η Αγκυρα παίζει και στις δύο πλευρές. Δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιχειρεί να διευκολύνει τη συζήτηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Πιστεύετε ότι η στάση της Αγκυρας αυτή τη στιγμή είναι δίκαιη; Και πιστεύετε ότι στο τέλος της ημέρας η Τουρκία πρέπει να είναι μέρος των κυρώσεων;

Νομίζω ότι το γεγονός πως ο πρόεδρος Ερντογάν είχεμια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Ζελένσκι ήταν σημαντικό για να μπορέσει η Τουρκία να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για διπλωματία.

Και αν αυτός ο πόλεμος πρόκειται να τελειώσει, χρειαζόμαστε μια διπλωματική λύση στο τέλος της ημέρας.

Είναι λοιπόν καλό που μπορούν να συναντηθούν στην Αττάλεια και να συνεχίσουν να μιλάνε.

Θα ήταν προφανώς καλύτερα αν ο Πούτιν έκανε αυτό που πρέπει να συμβεί, δηλαδή να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη ασφάλειας στην Ουκρανία, πολύ γενναιόδωρα, πολύ γρήγορα, πολύ αποτελεσματικά, αλλά και η Τουρκία το έχει κάνει.

Η Τουρκία είναι επίσης πάροχος ασφάλειας με ορισμένα πολύ υψηλής τεχνολογίας και σημαντικά όπλα που ήταν αποτελεσματικά.

Τα όπλα σας ήταν αποτελεσματικά για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και βοήθησαν να γίνει η διαφορά, αλλά και της Τουρκίας το ίδιο.

Διότι ειλικρινά αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να καταλάβει ο Πούτιν ότι ήταν μια στρατηγική αποτυχία γι’ αυτόν και ότι δεν μπορεί να νικήσει την Ουκρανία με τον στρατό του.

Νομίζω ότι γεωστρατηγικά για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, για την Ελλάδα, για την Τουρκία, για τις ΗΠΑ, η αδιαφιλονίκητη προτεραιότητά μας τώρα είναι να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Αρα και τα δύο είναι σημαντικά.

Η Τουρκία έχει ιδιαίτερα τρωτά σημεία που προκύπτουν από την εμπλοκή της στη Συρία.

Αλλά και από την υψηλότερη εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Αλλά το αίσθημά μου από την παρουσία μου τη Δευτέρα (στην Τουρκία) ήταν ότι καταλαβαίνουν πως η επίδραση των κυρώσεων της Ε.Ε. και των κυρώσεων των ΗΠΑ έχει αντίκτυπο και εκεί.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να γίνουν ένα μέρος όπου η Ρωσία μπορεί να αποφύγει τις κυρώσεις. Και είχαμε μια καλή κουβέντα γι’ αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Επίσης ότι εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος στρατηγικά για να δούμε αν μπορούμε να οικοδομήσουμε σε αυτό για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.