ΟΗΕ: Μέση αύξηση τιμών 24% στις τιμές τροφίμων, έρχονται χειρότερα!!!

Από την Κίνα έως την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα μηνύματα για την επάρκεια τροφίμων προκαλούν μεγάλη ανησυχία!!!

Γιατί οι τιμές θα ανέβουν ακόμα περισσότερο!!!

Φόβους για συνέχιση του ράλι στο κόστος τροφίμων προκαλούν οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα, σημειώνουν οι Financial Times.

Στην Κίνα, τα αυστηρά lockdown επιδεινώνουν τις ελλείψεις λιπασμάτων, εργατικού δυναμικού και σπόρων, λίγο πριν από την κρίσιμη περίοδο σποράς την άνοιξη.

Ιδιαίτερα πληγείσες είναι οι βορειοανατολικές επαρχίες Jilin, Liaoning και Heilongjiang, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% της παραγωγής σιτηρών της χώρας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια νέα κοινοβουλευτική έκθεση αναφέρει ότι η βιομηχανία τροφίμων της χώρας ενδέχεται να συρρικνωθεί οριστικά, εάν η κυβέρνηση αποτύχει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκύπτουν από κορωνοϊό και Brexit.

Αυτές οι ελλείψεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «αυξήσεις μισθών, αυξήσεις τιμών, μείωση της ανταγωνιστικότητας και, τελικά, μεταφορά της παραγωγής τροφίμων στο εξωτερικό και αύξηση των εισαγωγών», αναφέρει η έκθεση.

Οι αγρότες βρίσκονται υπό πίεση σε όλη την Ευρώπη καθώς το κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των καυσίμων εκτινάσσεται στα ύψη, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την κρίση στην Ουκρανία.

Η ΕΕ προμηθεύεται το μισό καλαμπόκι της από την Ουκρανία και το ένα τρίτο των λιπασμάτων της από τη Ρωσία.

Οι Βρυξέλλες χαλαρώνουν τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να στηρίξουν τους αγρότες της ΕΕ και επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ταμείο κρίσης ύψους 500 εκατ. ευρώ, αλλά η τελική έγκριση πρέπει να έρθει από τις εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Τα αραβικά έθνη πλήττονται επίσης, ιδιαίτερα χώρες όπως ο Λίβανος, ο οποίος προμηθεύεται το 70% του σιταριού του από την Ουκρανία.

Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, βασίζεται στη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερο από το 80% του σιταριού που αγοράζει στις διεθνείς αγορές.

Οι τιμές των λιπασμάτων, που έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο μήνα, προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων αζώτου, φωσφορικών και ποτάσας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από την έλλειψη ανταγωνισμού στη βιομηχανία λιπασμάτων των ΗΠΑ(κι εδώ οι ΗΠΑ κερδισμένες)

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala είπε πρόσφατα στους FT ότι οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να επαναλάβουν λάθη προηγούμενων επισιτιστικών κρίσεων, επιβάλλοντας ελέγχους στις εξαγωγές καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας αυξάνονται.

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις με πλεονάζοντα αποθέματα προϊόντων, όπως φυτικά έλαια και δημητριακά, να τα διαθέσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ έχει ήδη αυξηθεί κατά 24% σε ένα χρόνο και πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω. 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Amartya Sen είπε κάποτε ότι λιμοί δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε μια δημοκρατία, λόγω της ελεύθερης ροής πληροφοριών και της συνακόλουθης δημόσιας οργής, σημειώνουν οι FT.

«Αλλά η δημοκρατία δέχεται ολοένα και περισσότερο επίθεση», συμπεραίνει.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.