Εφιάλτης δίχως τέλος για τα νοικοκυριά!!! Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα!!!

Οι αυξήσεις στα προϊόντα λιανικής αναμένεται να φτάσουν έως και 15%!!!

Εκτίναξη στις τιμές των αλεύρων!!!

Σε ποσοστό 3,4% μέσα σε 10 ημέρες αυξήθηκε η μέση τιμή στις πατάτες!!!

Νέο κύμα ανατιμήσεων έρχεται να πλήξει χιλιάδες νοικοκυριά με τον πληθωρισμό να «φλερτάρει» με διψήφιο ποσοστό!!!

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΑΥΓΗ”, στο επώνυμο αραβοσιτέλαιο (μπουκάλι του ενός λίτρου) η αύξηση της τιμής καταναλωτή ήταν 3 λεπτά του ευρώ το ίδιο διάστημα (+ 0,7%), στο αναψυκτικό Cola η κλασική φιάλη του 1,5 λίτρου «τσίμπησε» 1 λεπτό του ευρώ, στο 1,48 ευρώ από 1,47, ενώ στο ψωμί του τοστ (συσκευασία των 500g) η άνοδος στη μέση τιμή μεταξύ 1ης και 11ης Μαρτίου ήταν 3,2%, στο 1,91 ευρώ από 1,85 ευρώ.

Σε ποσοστό 3,4% μέσα σε 10 ημέρες αυξήθηκε η μέση τιμή στις πατάτες.

Κοντά στα 4 ευρώ έφτασε να πωλείται ένα σουβλάκι με πίτα, με τις τιμές να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 ευρώ τις επόμενες ημέρες, κάτι το οποίο δείχνει το εύρος του φάσματος της ακρίβειας, το οποίο πλήττει τους πολίτες σχεδόν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους.

Αυξήσεις 15% στη λιανική!!!

Ανατιμήσεις στα προϊόντα λιανικής έως και 15% βλέπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Aντώνης Μακρής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών, κάτι το οποίο έρχεται να προστεθεί στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν συντελεστεί κατά το προηγούμενο διάστημα!!!

Ήδη οι ανατιμήσεις που έχουν περάσει από την αρχή του μήνα σε συσκευασμένα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια και είδη νοικοκυριού υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 8%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες!!!

«Οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω!!!

Το μικρό τσουβάλι, από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ»!!!

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες.

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ.

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πού θα φτάσουν οι αυξήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση τιμή για ένα κιλό επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν την 1η Μαρτίου στο 1,28 ευρώ.

Στο δεκαήμερο που μεσολάβησε έως την 11η Μαρτίου, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή ανέβηκε κατά 7,8%, στο 1,38 ευρώ.

Μαχαιριά” η τιμή στο σουβλάκι!!!

Για αυξήσεις 10-15% σε πρώτη φάση ετοιμάζονται τα σουβλατζίδικα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα euro2day, με το δημοφιλές έδεσμα, το σουβλάκι με γύρο, να φτάνει τα 3,20 ευρώ, ενώ προαναγγέλλεται και επόμενο κύμα, με τιμές που μπορεί να φτάσουν και τα 4 ευρώ, εάν συνεχιστεί το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών, όπως του ηλιέλαιου, ως παρενέργεια της κρίσης στην Ουκρανία.

Σήμερα το «τυλιχτό» προσφέρεται στα 2,80 με 2,90 ευρώ, κατά μέσο όρο και το σκέτο στα 1,90 ευρώ.

Μάλιστα είχε προηγηθεί αύξηση από τα 2,30 ευρώ περίπου, που ήταν πέρυσι το φθινόπωρο.

Οι τιμές δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά, πλην εξαιρέσεων, είτε πρόκειται για σουβλατζίδικο της γειτονιάς είτε για γνωστή ταβέρνα, αφού κι ο Μπαϊραχτάρης στο Μοναστηράκι διαθέτει σήμερα σουβλάκι πακέτο στα 2,80 ευρώ (2,20 ευρώ το απλό) και σερβίρει εντός του καταστήματος στα 2,90 ευρώ.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, από το ηλιέλαιο και τις πίτες μέχρι το κρέας και τα συνοδευτικά οδηγούν σε μια πρώτη αύξηση που θα κυμανθεί κοντά στο 14%!!!

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις η τιμή θα ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες τα 3 ευρώ -όπου αυτό δεν έχει ήδη συμβεί- με τα περισσότερα σουβλατζίδικα να προετοιμάζουν την πελατεία τους για τιμές 3,10 με 3,20 ευρώ!!!

Οι κρεοπώλες προειδοποιούν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις, όπως και οι προμηθευτές των σαλατικών, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.

Η αγορά, ωστόσο, εστιάζει στην μεγάλη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, που κυμαίνεται σε 45% στα λάδια, ανάλογα με την ποιότητα και τον προμηθευτή και περίπου 30% σε πίτες και άλλα υλικά.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση είναι μεγαλύτερη για το delivery συγκριτικά με το take away, με τη διαφορά να κυμαίνεται σε 1-2 ευρώ στο προϊόν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Στις πιτσαρίες, οι οποίες έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις από τους τελευταίους μήνες του 2021 μετακυλύοντας στις τιμές καταναλωτή μέρος του επιπλέον κόστους από τις ανατιμήσεις στο αλεύρι, οι περισσότερες αλυσίδες προχώρησαν σε νέες αυξήσεις τον Μάρτιο, που φτάνουν το 20%. Έτσι, σε μεγάλες αλυσίδες της αγοράς, μια απλή μικρή πίτσα που στοίχιζε 2,5 ευρώ τώρα πωλείται προς 3 ευρώ, αν την αγοράσει κανείς πακέτο από το κατάστημα και μπορεί να φτάνει και τα 4,5 ευρώ μέσω delivery.

Πέρα από τις πρώτες ύλες, οι επαγγελματίες -ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων, εστιατορίων και άλλων χώρων εστίασης- αγωνιούν για την υπερβολική αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ήδη μεγάλη μερίδα της αγοράς πληρώνει αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος -πάνω από 60%- και περιμένει νέα αύξηση στους επόμενους μήνες.

Το ενεργειακό κόστος, «δεύτερο ενοίκιο» όπως αναφέρεται, είναι μεγάλο πρόβλημα και οδηγεί σε οριζόντιες αυξήσεις στις υπηρεσίες εστίασης. Πρόκειται για βραχνά ακόμη και για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς που έχουν «κλειδώσει» τιμές σε βασικές πρώτες ύλες.

Έτσι, για παράδειγμα, η KFC έχει προβεί ήδη σε μια μικρή αύξηση της τάξης του 3%, αν και έχει προχωρήσει και σε μειώσεις τιμών σε ορισμένα προϊόντα της στο πλαίσιο του πρόσφατου εξορθολογισμού του τιμοκαταλόγου της.

Με αυτό τον τρόπο ξεπέρασε το πρώτο κύμα ανατιμήσεων περί τα τέλη του 2021, αλλά η ομάδα διοίκησης επεξεργάζεται σενάρια και για νέα, μικρή αύξηση, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από το ποσοστό επιβάρυνσης της αλυσίδας από το ενεργειακό κόστος, καθώς σε πρώτες ύλες υπάρχουν παγκόσμιες συμφωνίες κλίμακος και κλειστά συμβόλαια, οπότε δεν υπάρχει άμεση επίπτωση από τις διεθνείς τιμές!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.