«Αντί να συνταχθεί με Ισπανία και Πορτογαλία, ο Κ. Μητσοτάκης στήριξε την αισχροκέρδεια»!!!

Νέα επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη στάση του στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής κατά την οποία εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την «αναφορά στην επιλογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν», την ώρα που Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις χώρες που θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» για τις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, υπογράμμισε «η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην κοινή Συνέντευξη Τύπου μαζί με Ισπανία και Πορτογαλία, θα έπρεπε να συμμετέχει δηλαδή στο μπλοκ των χωρών του Νότου που πέτυχαν, αφού πρώτα το διεκδίκησαν, να πάρουν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha 9.89» ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε πως η στάση της κυβέρνησης εξηγείται, αφού «μέχρι στιγμής αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και δηλώνει ότι θα τα φορολογήσει στο βαθμό που αυτά βρεθούν».

«Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει να φορολογούν αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας», εξήγησε!!!

«Είναι ήδη φανερό από τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και στις τιμές που παίρνουν από το χρηματιστήριο ενέργειας, ότι οι εταιρείες που πέρσι μπορεί να δούλευαν με κέρδη 3 ή 4 ευρώ τη μεγαβατώρα, φέτος δουλεύουν με κέρδη 49 και 50 ευρώ τη μεγαβατώρα», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μια κίνηση που θα φέρει έσοδα στο κράτος.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει την αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη, χωρίς ελέγχους στην αφορά.

«Το γεγονός ότι βιώνουμε 7 μήνες αισχροκέρδειας στην ενέργεια και δεν βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα, το γεγονός ότι για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα και ακόμα συζητάμε για το αν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός –μια αύξηση που όπως φαίνεται, όταν έρθει, θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός- δείχνει ότι η ακρίβεια στη χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη» σημείωσε.

Επανέλαβε την ανάγκη για «μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, ένα μέτρο στο οποίο έχουν ήδη προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία».

«Το μέτρο αυτό υπάρχει στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ήδη από τον Οκτώβριο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε: «η εφαρμογή του για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ., άρα είναι κάτι δημοσιονομικά εφικτό»!!!

«Πρέπει επίσης να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας», είπε, «γιατί αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να επιδοτεί τα υπερκέρδη»!!!

«Μέσω της ΔΕΗ θα έπρεπε ήδη να έχει μπει πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα –κάτι που έχει κάνει για παράδειγμα η Γαλλία», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «αν είχε γίνει αυτό και στη χώρα μας, θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο της αγοράς ενέργειας»!!!

«Η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρική τιμή ρεύματος ήδη από το Νοέμβρη, πολύ πριν γίνει η ρωσική εισβολή», υπενθύμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και σημείωσε: «ακριβώς γι’ αυτό μιλάμε για μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης –και την αδράνειά της- που έχουν φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Επισήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της EE –προφανώς η ακρίβεια σχετίζεται άμεσα και με το εισόδημα που έχει ο κόσμος».

«Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, δηλαδή αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.