Πορτογαλία / Οι δημοσκοπήσεις έβλεπαν εκλογικό ντέρμπι αλλά η κάλπη έφερε ήττα της Δεξιάς με 13 μονάδες!!!

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδιναν μικρό προβάδισμα έως 3% στον Κόστα!!!

Οι κάλπες στη Λισσαβώνα ανέδειξαν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή με 41,68%, και μάλιστα με διαφορά 13 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, ενώ τα προοδευτικά κόμματα έφθασαν συνολικά στο 53,34%, παρ’ όλο που οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα μιλούσαν για «τεχνική ισοπαλία»!!!

Με πιο απλά λόγια, ακόμα μια φορά οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβλέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα, με την πραγματικότητα να απέχει παρασάγγας από τις προβλέψεις των εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης, αφού δεν κατάφεραν να προβλέψουν ούτε την αυτοδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε τον εκλογικό θρίαμβο του Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, κινούνταν στα όρια του στατιστικού σφάλματος, της «τεχνικής ισοπαλίας».

Υπήρχαν, βεβαίως, και δημοσκοπήσεις που έβγαζαν πρώτο το κεντροδεξιό κόμμα, όπως αυτή της εταιρείας Aximage, που μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, για λογαριασμό των δύο μεγάλων εφημερίδων Jornal de Noticias και Diario de Noticias και του ραδιοφωνικού σταθμού TSF, παρουσίαζε το κεντροδεξιό κόμμα PDS να προηγείται με μικρή διαφορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 34,4% έναντι 33,8%.

Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, στις 28 Ιανουαρίου, οι δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν έδιναν μικρό προβάδισμα έως 3% στον Κόστα!!!

Η δημοσκόπηση στο εβδομαδιαίο Expresso έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα 35% και στο κεντροδεξιό PSD 33%, ενώ αυτή της εφημερίδας Publico έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 36% και στο κεντροδεξιό PDS 33%.

Ακόμη και η πιο «ευνοϊκή» δημοσκόπηση για το κόμμα του Αντόνιο Κόστα, όπως αυτής της εταιρείας Pitagórica, έδειχνε διαφορά 6 μονάδων, με τους Σοσιαλιστές στο 37% και την Κεντροδεξιά στο 31%.

Τελικά ήρθε η ημέρα των εκλογών με τους Σοσιαλιστές να κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής με το 41,68%, έναντι 27,8% του κεντροδεξιού κόμματος PSD!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.