Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο!!!Μέχρι 80% η επιδότηση!!!

Ξεκινά το πρώτο δίμηνο του 2022. Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης στη συζήτηση με τη διοίκηση της Eurobank για το νέο νομοθέτημα.

Απαντήσεις για το τι νέο κομίζει ο Αναπτυξιακός Νόμος, που θα ενεργοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2022, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης η Eurobank, στην οποία συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλός της κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως ένα από τα σημαντικά στοιχεία του νέου Αναπτυξιακού Νόμου είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων έως το 70% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και η μείωση του χρόνου ελέγχου του φακέλου και ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Τόνισε πως στόχος της Πολιτείας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, «γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη επενδυτικών σχεδίων» όπως είπε ενώ διευκρίνισε πως «η συμμετοχή μιας επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμβατή και με τον Αναπτυξιακό Νόμο».

Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ορίου των φορολογικών απαλλαγών!!!

«Υπάρχει μια συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε το όριο.

Αυτό θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού», είπε.

Επίσης διευκρίνισε πως αν η δραστηριότητα μιας μικρής επιχείρησης που ανήκει σε έναν όμιλο δεν σχετίζεται με τη βασική δραστηριότητα του ομίλου, τότε δικαιούται επιχορήγηση.

«Αν σχετίζεται, τότε ενσωματώνεται ο όγκος και η επιχείρηση θεωρείται μεγάλη», σημείωσε.

Ανέφερε πως οι περιφερειακές ενισχύσεις είναι μεγαλύτερες, ότι υπάρχει και επιχορήγηση που φθάνει στο 80% του χάρτη της ενίσχυσης ενώ δίνεται η δυνατότητα και για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να λάβουν επιχορήγηση, αν επενδύσουν στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης.

Ποια όμως είναι τα ελάχιστα ποσά για μια επένδυση;

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει η επένδυση να είναι τουλάχιστον 150.000 ευρώ, για τις μικρές τουλάχιστον 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες τουλάχιστον 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες 1 εκατ. ευρώ».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν θα λογίζονται δαπάνες πριν μια επιχείρηση κάνει την αίτηση στο σύστημα.

«Αν κάποιος έχει ξεκινήσει πριν υποβάλει την αίτηση υπαγωγής της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο, τότε απεντάσσεται το σχέδιό του.

Όταν ανοίξει το πρόγραμμα, που θα ανοίξει το πρώτο δίμηνο του 2022, τότε με την αίτηση που θα κάνει ο επενδυτής μπορεί να ξεκινά και τις δαπάνες», είπε.

Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε εκτενώς για τη μείωση του χρόνου και τον ρόλο των Ορκωτών σε αυτό, ενώ στην ερώτηση ποιος θα πληρώνει τον τελευταίο, είπε πως ο Ορκωτός θα πληρωθεί από την πολιτεία για την αξιολόγηση ενώ για τον έλεγχο ολοκλήρωσης του προγράμματος θα πληρώνεται από τον επενδυτή.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι εκτός αναπτυξιακού μένουν οι ατομικές επιχειρήσεις ενώ ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν τα σχήματα franchise, όχι όσα δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση, κάτω από ορισμένες συνθήκες

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.