Πόσο απέδωσε ο «αλγόριθμος Λάρισα» στη μάχη κατά της πανδημίας!!!

Το θεραπευτικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τα αποτελέσματα εξηγεί ο Γ. Νταλέκος.

Οι πρώτες 5 θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Τον περασμένο Μάρτιο προκάλεσε αίσθηση η ανακοίνωση στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογίας του θεραπευτικού αλγόριθμου «Λάρισα» για την Covid-19 («Larissa Covid-19 treatment algorithm»). Το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, που εφαρμόζεται από την έναρξη της πανδημίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, βάζει «φρένο» στο βαρύ υπερφλεγμονώδες σύνδρομο σε ασθενείς με κορωνοϊό και μειώνει σε εντυπωσιακό βαθμό την πιθανότητα διασωλήνωσης και θανάτου.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Νταλέκος είχε παρουσιάσει τότε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα χορήγησης στους πρώτους 320 ασθενείς με μέτρια και βαριά Covid-19, από τους οποίους μόνο το 5,8% χρειάστηκε διασωλήνωση, ενώ η θνητότητα περιορίστηκε στο 5,1%. Τα ποσοστά αυτά ήταν από 5 ως 7 φορές χαμηλότερα από ομάδα ελέγχου με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (ηλικία, σωματικό βάρος, συννοσηρότητες και βαρύτητα νόσησης) που έλαβε τη συμβατική θεραπεία.

Εννέα μήνες μετά, ο αλγόριθμος έχει εφαρμοστεί σε σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό ασθενών (1.100) με τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα!!!

Στη συνέντευξή του στο iatronet, ο καθηγητής και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και στις ιδιαιτερότητες της μεθόδου, που βασίζεται σε κλινική εμπειρία 17 ετών σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Παράλληλα, μιλάει για τα πρώτα συμπεράσματα της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγήθηκαν ήδη σε 5 ασθενείς στη Λάρισα, ενώ κάνει τις δικές του προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας και τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα Όμικρον.

Ποιοι λαμβάνουν τον αλγόριθμο «Λάρισα»

Στην Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΛ έχουν νοσηλευτεί από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 1.500 ασθενείς.

Σε 1.100 από αυτούς έγινε εφαρμογή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου που έχει αναπτυχθεί από την 11μελή επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νταλέκο.

Η Κλινική έχει εμπειρία σχεδόν 17 ετών στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με διάφορες αναπνευστικές λοιμώξεις, μέσω του συγκεκριμένου αλγόριθμου, ο οποίος έχει στόχο να σταματήσει το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και την καταιγίδα κυτταροκινών που οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, σε διασωλήνωση ή και θάνατο.

Από τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα ασχολήθηκε με την προσαρμογή του μοντέλου στην Covid-19 λοίμωξη.

«Τον Μάρτιο του 2021 δημοσιεύσαμε τα προκαταρκτικά ευρήματα από την εφαρμογή ενός έτους σε περίπου 320 ασθενείς.

Τώρα φτάσαμε περίπου στους 1.100 και παραμένουν τα χαμηλά ποσοστά διασωλήνωσης και θανάτου, περίπου στο 5% με 6%.

Έχουν σωθεί πολλοί άνθρωποι», είπε στο iatronet ο κ. Νταλέκος και πρόσθεσε πως το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτούς τους ασθενείς που ανήκουν στα κριτήρια αποκλεισμού και δεν μπορούν να πάρουν τη θεραπεία. «Περίπου 400 από όσους νοσηλεύσαμε δεν μπορούν να τη δεχτούν, γιατί είναι ειδικοί άρρωστοι, π.χ. με μεταστατικό καρκίνο, με εγκεφαλικές μεταστάσεις, με νεφρική ανεπάρκεια που κάνουν αιμοκάθαρση, είναι ειδικές περιπτώσεις.

Εκεί πηγαίνουμε με τις συμβατικές θεραπείες και εκεί η θνητότητα είναι όντως μεγαλύτερη».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με βάση και τις κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν πρόσφατα από τρεις Επιστημονικές Εταιρείες, περιλαμβάνουν τα φάρμακα και τα κοκτέιλ του αλγορίθμου «Λάρισα», αλλά η διαφορά έγκειται στους συνδυασμούς και στον χρόνο χορήγησης.

Η μελέτη έχει σταλεί σε μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και σε άλλους επιστήμονες.

«Εμείς τα χρησιμοποιούμε νωρίτερα από όταν ο άρρωστος χρειάζεται high flow ή χρειάζεται να διασωληνωθεί, γιατί πιστεύουμε ότι σταματάμε αυτόν τον καταρράκτη και το βλέπουμε και στην πράξη ότι μειώνουμε τις διασωληνώσεις», είπε, διευκρινίζοντας πως «η χρήση και ο συνδυασμός φαρμάκων σε κάθε ασθενή με εξατομικευμένο τρόπο χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία.

Εμείς ασχολούμαστε με αυτό τουλάχιστον 15-17 χρόνια για άλλα νοσήματα».

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.