Από 1.2.2022 η υποχρέωση έναρξης και χρήσης ΦΗΜ για τους κατόχους άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο!!!

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4849/2021 “Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και λοιπές επείγουσες διατάξεις”

Με το άρθρο 12 του νομού προβλέπεται η υποχρέωση στους κατόχους άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο, για έναρξη εργασιών και χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) .

Σύμφωνα με το άρθρο 112 του νόμου η ισχύς του μέρους Α (άρθρα 1 έως 68) αρχίζει από την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Το σχετικό άρθρο προβλέπει :
Άρθρο 12. Υποχρέωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας – Κείμενο νόμου

Όλοι οι κάτοχοι άδειαςδραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο υποχρεούνται σε δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια φορολογική αρχή και σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) δηλωμένου και συνδεδεμένου στον Πληροφοριακό Φ.Η.Μ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

εκτός από:

α) Τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στις αγορές χειροτεχνών καλλιτεχνών για τρεις (3) μήνες ανά έτος, εφόσον απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 2859/2000 περί Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Α’ 248) και
β) τους παραγωγούς πωλητές που δραστηριοποιούνται στο στάσιμο και στο πλανόδιο εμπόριο, και υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του ν. 2859/2000, περί Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Αιτιολογική έκθεση

Η προτεινόμενη ρύθμιση ορίζει την υποχρέωση αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Εξαιρούνται οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις αγορές χειροτεχνών-καλλιτεχνών μέχρι τρεις (3) μήνες ανά έτος και οι παραγωγοί πωλητές που δραστηριοποιούνται στο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο και υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του ν. 2859/2000 (Α’ 248), περί Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.