Καρυπίδης(πρόεδρος ΠΑΕ ΑΡΗΣ) πλουτίζει από το δημόσιο, αλλά χρωστάει παντού!!!Αποδεικτικά έγγραφα!!!

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματία ο οποίος αν και βρίσκεται εδώ και χρόνια στη δίνη οικονομικών σκανδάλων (τα δικά του σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την επιχείρηση σουπερμάρκετ την οποία διατηρούσε) καταφέρνει να επιχειρεί, χάρη και στις φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση.
Γνωστός κυρίως από τη δραστηριότητά του στον χώρο της υπεραγοράς τροφίμων, αφού είχε στην ιδιοκτησία του σο-υπερμάρκετ, ο Καρυπίδης, παρότι εμφανίζεται να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο, σε ασφαλιστι-κούς φορείς, σε τράπεζες, αλλά κυρίως στους πρώην εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του, κατάφερε εν μέσω πανδημίας να εξασφαλίσει χρήματα προερχόμενα από τον κρατικό κορβάνα μέσω συμβάσεων με υπηρεσίες του δημοσίου. Μια απ’ αυτές είναι η σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για την παροχή rapid tests.

Πρόκειται για σκανδαλώδη υπόθεση αφού, όπως αποδείχτηκε, οι τιμές στις οποίες συμφώνησε η περιφέρεια με την εταιρεία συμφερόντων του κ. Καρυπίδη ήταν πολλαπλάσιες από εκείνες που υπήρχαν τότε στην αγορά.

Αθλητικός παράγοντας
Παράλληλα, παρότι βυθισμένος στα χρέη, φαίνεται πως έχει στα σκαριά τη δημιουργία νέου γηπέδου για την ομάδα του Αρη Θεσσαλονίκης, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος. Το ευχάριστο γεγονός για την «κιτρινόμαυρη» οικογένεια ανακοίνωσε μάλιστα στην πρόσφατη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Αρης, σε συνεννόηση με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας, να αποκτήσει το νέο του στάδιο. Ο Θεόδ. Καρυπίδης συναντήθηκε εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ώστε να συζητήσουν για το μεγαλόπνοο σχέδιο, το κόστος του οποίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ. Η σχέση του Καρυπίδη με τη «γαλάζια πολυκατοικία» δεν είναι βεβαίως κρυφή. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο επιχειρηματίας βρέθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού στις συναντήσεις τους στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2020. Εκείνο βεβαίως που συζητείται εντόνως στους χώρους όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά ο Θεόδ. Καρυπίδης δεν είναι άλλο από το πώς καταφέρνει να επιχειρεί, έχοντας μά-λιστα στο πλευρό του το επιτελείο του πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Τα χρέη στους εργαζόμενους
Οι περίπου 1.400 εργαζόμενοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ του Καρυπίδη, η οποία πια δεν υφίσταται αφού η εταιρεία έχει κηρύξει πτώχευση, γνώρισαν την τελευταία πενταετία το χειρότερο πρόσωπο της προβληματικής επιχειρημα-τικότητας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, οι συνολικές απαιτήσεις τους ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη της πτωχευμένης επιχείρησης του κ. Καρυπίδη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε 111.031.933 ευρώ. Χρέη όμως προς το δημόσιο ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο είχε και η άλλη εταιρεία της οικογένειας, η Karipidis Pallets.

Πριν από το μεγάλο κανόνι και ενώ γίνονταν πολλές συναντήσεις με τους εργαζόμενους των σουπερμάρκετ –ενώπιον μάλιστα του τότε γενικού γραμματέα υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη– ο Θεόδ. Καρυπίδης υποσχόταν ότι θα πλήρωνε μισθούς, πράγμα το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου το δημόσιο και οι τράπεζες έχουν προτεραιότητα έναντι των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία, στην οποία ανήκαν τα σουπερμάρκετ, κήρυξε πτώχευση τον Απρίλιο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφάτως ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγγελίας των πιστωτών και επαληθεύτηκαν οι οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν εισπράξει έναντι των οφειλόμενων αποδοχών τους.

Στην παρούσα φάση, όπως πληροφορείται το Documento, αναμένεται η έναρξη της διαδικασίας εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ώστε στη συνέχεια –και αφού γίνουν γνωστά τα ποσά που πρόκειται να διατεθούν– να συνταχτούν οι πίνακες για τις πληρωμές. Εκείνο πάντως που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα καθυστερήσουν να εισπράξουν οτιδήποτε, αφού δεν είναι αυτοί σε προτεραιότητα. Αλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, παρότι οι εργαζόμενοι επρόκειτο να λάβουν κάποιο ποσό μετά την εκποίηση ακινήτου της εταιρείας του Καρυπίδη πριν από την κήρυξη της πτώχευσης, οι πιστώτριες τράπεζες προσέφυγαν με ανακοπή μπλοκάροντας κάθε διαδικασία. Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι πρώην εργαζόμενοι του Καρυπίδη είναι και το γεγονός ότι το 2017 μια 42άχρονη υπάλληλός του έδωσε τέλος στη ζωή της.

Προμηθευτής του δημοσίου
Παρότι η υπόθεση Καρυπίδη σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον χώρο της υπεραγοράς τροφίμων ήταν γνωστή ήδη από το 2016, ενώ κατά καιρούς έχει απασχολήσει ακόμη και τη Βουλή, ο ίδιος είδε την τύχη εν μέσω πανδημίας να του χαμογελά. Τις επιχειρηματικές κινήσεις του μέσω άλλης εταιρείας συμφερόντων του, με την επωνυμία Amani Swiss, θα ζήλευαν ίσως αρκετοί πτωχευμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι εν μέσω κρίσης αναζητούν τρόπους να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Ο Θεόδ. Καρυπίδης ή ακριβέστερα η εταιρεία Amani Swiss Cyprus Limited, η οποία διαθέτει παραρτήματα σε Κύπρο και Ελλάδα και στην οποία από τον Μάρτιο του 2019 ανήκει και η ΠΑΕ Αρης, κατάφερε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υπογράψει σειρά συμβάσεων με το δημόσιο, από το οποίο έχει εισπράξει εκατομμύρια. Πριν από αυτό είχε προλάβει να τροποποιήσει το καταστατικό της ώστε να μπορεί να προμηθεύει σε όποιον το ζητάει υγειονομικά και νοσοκομειακά υλικά.

Νέες μπίζνες στην πανδημία
Η εταιρεία Amani Swiss έχει αναλάβει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα σειρά εργασιών για λογαριασμό φορέ-ων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμη όμως και για τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, στον οποίο προεδρεύει ο περι-φερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Το γεγονός αυτό θα ήταν ίσως ασήμαντο εάν η πλέον πολυσυζητημένη σύμβαση του δημοσίου με την εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη δεν ήταν αυτή που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2021 με την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται για σύμβαση που αφορά την προμήθεια της περιφέρειας με rapid tests σε τιμή πολύ υψη-λότερη –σύμφωνα με όσα επισήμαινε η αντιπολίτευση της περιφέρειας– από την προσφερόμενη στην ελεύθερη αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Αττικής συμφώνησε να προμηθευτεί από την Amani Swiss 107.066 rapid tests αντί 9,26 ευρώ ανά τεμάχιο. Το συνολικό ποσό δηλαδή με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι πολίτες της Αττικής ανήλθε σε 991.431,16 ευρώ.
Προκύπτει ωστόσο από τη σχετική απόφαση ανάθεσης ότι η μειοψηφία της περιφέρειας εξέφρασε ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, είχε ζητηθεί να υπάρξει ανοικτή διαδικασία και όχι κλειστή πρόσκληση σε τρεις μονάχα εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλιστούν οικονομικότερες προσφορές, ενώ όπως φαίνεται η εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη, η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει το έργο, δεν προσκόμισε ως όφειλε στοιχεία αναφορικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του υλικού που θα πρόσφερε από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης, παρά αρκέστηκε στην προσκόμιση δικού της φυλλαδίου. Σημαντικότερο ίσως όλων είναι βεβαίως το γεγονός ότι, όπως επισημάνθηκε από τη μειοψηφία, το προσφερόμενο προϊόν κινεζικής προέλευσης πωλείτο στην ηλεκτρονική αγορά της Κίνας αντί μόλις 2,30 ευρώ το τεμάχιο. Με άλλα λόγια, η Περιφέρεια Αττικής αγόρασε τα τεστ σε τριπλάσια τιμή από εκείνη που θα μπορούσε να βρει κανείς στο διαδίκτυο, αλλά και πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι είχε προμηθευτεί αντίστοιχα τεστ από αμερικανική εταιρεία το υπουργείο Υγείας, το οποίο περίπου την ίδια περίοδο πλήρωνε 5 ευρώ για κάθε τεμάχιο. Ερωτήματα προκύπτουν ασφαλώς και από το γεγονός ότι το προϊόν της Amani Swiss δεν… υπήρχε, σύμφωνα πάντοτε με τις καταγγελίες της μειοψηφίας, στον επίσημο ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δουλειές με πολλούς φορείς
Η αγαστή συνεργασία της εταιρείας συμφερόντων Καρυπίδη με την Περιφέρεια Αττικής δεν προκύπτει όμως μόνο από τη σύμβαση για τα rapid tests. Και αυτό διότι νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου 2020, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου lockdown και σε περίοδο κατά την οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων η χρήση μάσκας συνίστατο μόνο για τους ασθενείς, αποφασίστηκε η αγορά 200.000 μασκών προστασίας προσώπου από την Amani Swiss έναντι 160.000 ευρώ και μάλιστα κατόπιν πρόσκλησης, η οποία απευθύνθηκε μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία ύστερα από υπόδειξη του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών. Στις 7 Απριλίου της ίδιας χρονιάς αποφασίστηκε η αγορά ακόμη 300.000 μασκών στην τιμή των 234.048 ευρώ από την εταιρεία Ocean 8, επίσης συμφερόντων Καρυπίδη, ενώ στις 28 Απριλίου αποφασίστηκε η αγορά ακόμη 500.000 μασκών από την Amani Swiss αντί 390.000 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως ανέφεραν στο Documento πηγές της περιφέρειας, έγινε ανοικτή πρόσκληση και συμμετείχαν ακόμη τρεις εταιρείες οι οποίες έδωσαν χαμηλότερη τιμή από εκείνη της Amani. Οι προσφορές τους ωστόσο απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι ο χρόνος παράδοσης ήταν μεγαλύτερος των πέντε ημερών που είχε τεθεί ως όρος στην πρόσκληση. Η τελευταία απόφαση τελικώς ακυρώθηκε, ωστόσο οι εταιρείες συμφερόντων Καρυπίδη είχαν ήδη εξασφαλίσει σχεδόν 400.000 ευρώ για να προμηθεύσουν με μάσκες την περιφέρεια. Πηγές της περιφέρειας επισήμαναν στο Documento ότι «υπάρχει προνομιακή σχέση με μία εταιρεία, στην οποία ανατέθηκε η προμήθεια 500.000 μασκών στην τιμή 0,78-0,80 ευρώ ανά μάσκα και στην οποία επιχειρήθηκε να ανατεθεί η προμήθεια άλλων 500.000 μασκών πάλι σε αυτή την εξωφρενική τιμή. Την ίδια στιγμή η λιανική τιμή ήταν 0,58 ευρώ ανά μάσκα. Αρα ο προϋπολογισμός θα όφειλε να συρρικνωθεί κάτω από 0,55 ευρώ ανά μάσκα. Η τελευταία προμήθεια ακυρώθηκε κάτω από την κατακραυγή της αντιπολίτευσης, όμως η διοίκηση δεν παραιτήθηκε από τον στόχο της και συνεχίζει την προσπάθεια να ανατεθεί η προμήθεια στη συγκεκριμένη εταιρεία και μάλιστα στην ίδια εξωφρενική τιμή».

Ενδιαφέρον είναι τέλος ότι η Amani Swiss δεν συνεργάζεται μόνο με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά έχει υπογράψει συμβάσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, μεταξύ άλλων, με τον Δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Ιονίων Νήσων και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (Ι-ΦΕΤ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.