Η ακρίβεια και τα εθνικά θέματα θα ορίσουν τις εξελίξεις!!!

Οι ανατιμήσεις στην αγορά και η ενεργειακή κρίση, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι κινήσεις που τις επηρεάζουν διαμορφώνουν την ατζέντα των προσεχών μηνών στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τον Σφυγμό Οκτωβρίου της Prorata.

Συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ., σταδιακή άνοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα τα ζητήματα της ακρίβειας λόγω του κύματος ανατιμήσεων στην αγορά, που σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς συμπιέζουν τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, την αυξημένη προσοχή της κοινής γνώμης, επηρεάζοντας παρομοίως σε μεγάλο βαθμό τον ανταγωνισμό και τις επιδόσεις των κομμάτων, συγκεντρώνουν τα εθνικά θέματα και η πορεία των ελληνοτουρκικών.

Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την πανδημία δείχνει να υποχωρεί, σε σύγκριση με παλαιότερες χρονικές περιόδους, γεγονός που μάλλον συσχετίζεται με την πρόσφατη περαιτέρω άρση των περιορισμών.

Πάντως, η γενική εικόνα απογοήτευσης και θυμού για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει αναλλοίωτη!!!

Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτυπώνουν ένα ενδεικτικό μέρος του Σφυγμού Οκτωβρίου της εταιρείας Prorata που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. εξακολουθεί να κρατά το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με την ψαλίδα να μειώνεται όμως στις 8 μονάδες υπέρ της (από 10 που ήταν τον Ιούλιο).

Πιο αναλυτικά, στα ερωτήματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, το 68% την αξιολογεί θετικά και το 27% αρνητικά, ενώ μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν θα οδηγήσει σε μια κούρσα αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού που θα προκαλέσει νέα οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας (50% συμφωνούν και 45% διαφωνούν).

↳ Ο «δαίμων του τυπογραφείου» «χτύπησε» στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας αλλάζοντας στο παραπάνω γράφημα τα χρώματα στις μπάρες στις ερωτήσεις «Πόσο συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες ο… Πόσο ασυμβίβαστος απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα θεωρείτε ότι είναι ο…»)

Με το συντριπτικό ποσοστό 96% οι πολίτες εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η ακρίβεια θα πλήξει τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό, ένα οξύτατο πρόβλημα το οποίο τοποθετείται μέσα στην πεντάδα των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά, ακολουθούν τα εθνικά και έπονται η διαφθορά και η υποθέσεις διαφάνειας και τα θέματα της Παιδείας.

Για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση οι θετικές γνώμες καταγράφουν μια ανεπαίσθητη άνοδο μιας μονάδας έναντι της προηγούμενης μέτρησης και οι αρνητικές μια ανάλογη κάμψη (από 61 σε 58).

Στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, ικανοποιημένο δηλώνει το 35% και δυσαρεστημένο το 64%, ενώ για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει 21% θετικές γνώμες και 78% αρνητικές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ερώτημα για τη μεσαία τάξη, στο οποίο οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται μακριά από τα αιτήματα και τις ανάγκες της σε ποσοστό 60% και ο ΣΥΡΙΖΑ 63%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το 34% απαντά ότι θα ψήφιζε Ν.Δ. αν γίνονταν αύριο εκλογές (από 34,5% τον Ιούλιο), το 26% ΣΥΡΙΖΑ (από 24,5%) και ακολούθως το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜέΡΑ25 με 2% που θα το άφηνε εκτός Βουλής.

Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 16,5% των ψηφοφόρων, από τους οποίους στις προηγούμενες εκλογές το 27% είχε επιλέξει τη Ν.Δ. και το 12% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.