Ανοίγει ο δρόμος για εξεταστική για «λίστες Πέτσα» και Opinion Poll !!!

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκλίνουν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ζήτησε να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τον αριθμό των 120 ψήφων, που απαιτούνται από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, φαίνεται πως συγκεντρώνει η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πρόταση αυτή έγινε με αφορμή την παραίτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας υπό το βάρος των αποκαλύψεων για χειραγώγηση των ΜΜΕ.

Λίγο αργότερα, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 απάντησαν θετικά στην πρόταση, ενώ και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την πρόθεση να γίνει αποδεκτή από το κόμμα του η πρόταση «για λόγους αρχής».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει 86 βουλευτές, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 8.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές.

Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής.

Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε πως «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».

Πρόσθεσε πως η θέση αυτή «είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα».

Η Ελληνική Λύση σημείωσε πως «εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη “λίστα” χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες.

Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για “δουλεμένες” δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε “αδιαφανείς συναλλαγές”».

Όπως προσθέτει η Ελληνική Λύση, «σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα “δώρα” της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης», με την ανακοίνωση να καταλήγει ως εξής: «Όλα λοιπόν στο φως».

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή «κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων.

Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων».

Ωστόσο, σημειώνει πως «δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα “εκδημοκρατίσει”».

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.