Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της τροποποιημένης σύμβασης για Cosco!!!

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η ολοήμερη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας που προβλέπει την κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ. Αύριο, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας κυβέρνησης-Cosco, λέγοντας ότι αυτή διασφαλίζει τις επενδύσεις αλλά και τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Και οι δύο επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησαν για ανευθυνότητα και λαϊκισμό, ενώ ο Χρ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι  «τελικά οι δείκτες του ΣΥΡΙΖαϊκού ρολογιού επιστρέφουν σήμερα και πάλι πίσω στο 2014.

Αγκυλωμένοι στο παρελθόν, εκφράζουν πολιτικά την οπισθοδρόμηση και τον τυχοδιωκτισμό».

Μάλιστα προκλήθηκε έντονο λεκτικό επεισόδιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν αναφερόταν στην σύμβαση του 2016, επαναλάμβανε με σκωπτικό ύφος τη φράση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την υπέγραψε «με πόνο ψυχής».

Τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης τον κατηγόρησε ότι ειρωνεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και του είπε: «Θέλει πολύ μεγάλο θράσος κ. Σταϊκούρα να έρχεστε εδώ με αυτό υφάκι και να μας ειρωνεύεστε.

Γιατί είστε οι υπαίτιοι της χρεοκοπίας και που αναγκάσατε ένα σωρό κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό να υποστεί τα πάνδεινα των μνημονίων», ενώ στη συνέχεια τον αποκάλεσε «οικονομικό εκπρόσωπο της Cosco», γιατί όπως παρατήρησε, «δεν αναφέρατε ούτε μια ευθύνη της εταιρείες για τις καθυστερήσεις».

«Σύμβαση – κόλαφος»

Απέναντι στην κυβέρνηση βρέθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση όπου κατέθεσε τις έντονες αντιρρήσεις της για την τροποποίηση της σύμβασης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός μίλησε για μια «σύμβαση- κόλαφος που προκαλεί ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο» καθώς χαρίζει έως και 90 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ ΑΕ: 40 εκατ.ευρώ από τις ποινικές ρήτρες και 50 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του 16% των μετοχών που παραχωρούνται, τα οποία θα έμπαιναν ζεστά στα δημόσια ταμεία.

«Μονολογείτε ψευδώς ότι η μόνη λύση ήταν ο συμβιβασμός για να μην έχουμε νομικά προβλήματα.

Όχι, δεν είναι η μόνη λύση, επιβάλλονται οι ποινικές ρήτρες και η σύμβαση συνεχίζεται», ανέφερε και πρόσθεσε: «Όταν εμείς υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε φέραμε μια σύμβαση που προστάτευε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και τη φέραμε μετά από διαβούλευση με τους φορείς, τι επιχειρήσεις του Πειραιά, την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη «σύμβαση-απάτη» και να πάρει νομικές δεσμεύσεις από την COSCO ότι επιπλέον της τήρησης της σύμβασης παραχώρησης και της υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων δεν θα διεκδικήσει ναυπηγείο, δεν θα κατασκευάσει mall, δεν θα κατασκευάσει 4ο προβλήτα, θα σεβαστεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το περιβάλλον, θα πάψει να στήνει μονοπώλια στη διαχείριση αποβλήτων και στον εφοδιασμό.

«Σας προειδοποιήσαμε στις επιτροπές να μην προχωρήσετε στην κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης παραχώρησης.

Όμως προχωρήσατε.

Είστε άξιοι της μοίρας σας.

Συνεχίζετε να εξαπατάτε την πειραική κοινωνία ,το κοινοβούλιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο» πρόσθεσε.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.