«Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος βιαστικής επιστροφής στη λιτότητα»!!!

«Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν» για τη νέα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι «δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση!!!

Παράλληλα, προειδοποίησε για το ρυθμό εμβολιασμού κατά της Covid-19 τονίζοντας την ανάγκη αυτός να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων».

Ακολουθούν μερικά άλλα από τα θέματα που έθιξε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία κατά την οποία αναλύει το «όραμα» της Επιτροπής για τον χρόνο που έρχεται και κατά την  οποία χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να πείσει τους Ευρωπαίους:

επικαλέστηκε λόγια σημαντικών ανδρών, παρουσίασε νέες προτάσεις και πρωτοβουλίες, αναγνώρισε τα λάθη της Ε.Ε και έκανε επίκληση στο συναίσθημα παρουσιάζοντας την Ιταλίδα αθλήτρια των παραολυμπιακών Beatrice Vio ως σύμβολο συνέχισης προσπάθειας.

Η Ευρώπη θα κάνει το χρέος της για την κλιματική αλλαγή.


Συνεργασία με ΝΑΤΟ και με ΗΠΑ, αλλά και μόνη η ΕΕ σε διάφορα επίπεδα (πχ. παραγωγή).

Ανοίγουμε συζήτηση για την ευρωπαϊκή Άμυνα και με Μακρόν θα οργανώσουμε Σύνοδο για το θέμα. Επίσης, το μεταναστευτικό δεν μπορεί να μας χωρίζει.

Να βρούμε κοινό έδαφος.


Υποστηρίζουμε τις σχέσεις με Δυτικά Βαλκάνια, είναι το μέλλον της Ευρώπης.


Δίνουμε 100 εκατ. ευρώ στους Αφγανούς και άλλη βοήθεια που θα χρειαστεί.


Συνεχίσουμε να δουλεύουμε τις πτυχές των σχέσεων με Τουρκία.


«Έχε το νου σου στο παιδί».

Το 2022 έτος ευρωπαϊκής νεολαίας!!!


Έρχεται ευρωπαϊκό νομοσχέδιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

Στο οικονομικό μέτωπο
Η πρόεδρος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. κινήθηκε γρήγορα, στηρίζοντας 2,5 εκατ. εταιρίες με 31 εκατ. εργαζόμενους. Μαθαίνοντας από τα λάθη της προηγούμενης κρίσης, όταν χρειάστηκε 8 χρόνια για να φτάσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι σήμερα, το ΑΕΠ της Ευρώπης βρίσκεται ήδη 3 φορές πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ανάπτυξη της Ε.Ε. σε σχέση με ΗΠΑ και κίνα είναι λίγο μικρότερη, «αλλά είναι μόνο η αρχή», είπε.

Με το Ταμείο Ανάπτυξης θα στηριχθούν άμεσα τα κράτη μέλη. Είναι επίσης σημαντικές οι επενδύσεις στις ψηφιακές δεξιότητες, όπως τόνισε. «Η δική μας απάντηση θα δώσει σαφή κατεύθυνση για αγορά και επενδυτές», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ξεκινάει ξανά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Η συζήτηση αφορά πρωτίστως στην αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Σκοπός να βρεθεί συναίνεση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε πριν το 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παραγωγή ημιαγωγών και σε τσιπάκια υπολογιστών -και όχι μόνο. «Χρειαζόμαστε να έχουμε αλυσίδα παραγωγής», είπε, μιλώντας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και φορολογικά έσοδα.

«Χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίες, ικανοποιητικές συνθήκες, καλύτερη υγεία και καλύτερη ισορροπία στη ζωή μας. Ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος όταν τον αφιερώνουμε στους ανθρώπους μας. Θα καταθέσουμε νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την φροντίδα», είπε

 

Στο οικονομικό μέτωπο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. κινήθηκε γρήγορα, στηρίζοντας 2,5 εκατ. εταιρίες με 31 εκατ. εργαζόμενους.

Μαθαίνοντας από τα λάθη της προηγούμενης κρίσης, όταν χρειάστηκε 8 χρόνια για να φτάσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι σήμερα, το ΑΕΠ της Ευρώπης βρίσκεται ήδη 3 φορές πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η ανάπτυξη της Ε.Ε. σε σχέση με ΗΠΑ και κίνα είναι λίγο μικρότερη, «αλλά είναι μόνο η αρχή», είπε.

Με το Ταμείο Ανάπτυξης θα στηριχθούν άμεσα τα κράτη μέλη.

Είναι επίσης σημαντικές οι επενδύσεις στις ψηφιακές δεξιότητες, όπως τόνισε.

«Η δική μας απάντηση θα δώσει σαφή κατεύθυνση για αγορά και επενδυτές», υπογράμμισε.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ξεκινάει ξανά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες.

Η συζήτηση αφορά πρωτίστως στην αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Σκοπός να βρεθεί συναίνεση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε πριν το 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παραγωγή ημιαγωγών και σε τσιπάκια υπολογιστών -και όχι μόνο.

«Χρειαζόμαστε να έχουμε αλυσίδα παραγωγής», είπε, μιλώντας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και φορολογικά έσοδα.

«Χρειαζόμαστε ποιοτικές θέσεις εργασίες, ικανοποιητικές συνθήκες, καλύτερη υγεία και καλύτερη ισορροπία στη ζωή μας.

Ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος όταν τον αφιερώνουμε στους ανθρώπους μας. Θα καταθέσουμε νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την φροντίδα», είπε.

«Όμως η κοινωνική ισότητα δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και φορολογικής ισότητας. Είναι θεμιτό οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη, αλλά αυτό οφείλεται στις υποδομές μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση. Οπότε, ελάχιστη απαίτηση μας είναι να καταβάλουν μια δίκαιη συνεισφορά».

«Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Καταθέτουμε νόμους που θα αντιμετωπίσουν εταιρίες φαντάσματα βιτρίνες και θα προχωρήσουμε με ένα ελάχιστο ποσοστό φόρου. Ελάχιστο φόρο και για λόγους ισότητας», τόνισε

. «Όμως η κοινωνική ισότητα δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και φορολογικής ισότητας.

Είναι θεμιτό οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη, αλλά αυτό οφείλεται στις υποδομές μας, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση. Οπότε, ελάχιστη απαίτηση μας είναι να καταβάλουν μια δίκαιη συνεισφορά».

«Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή!!!

Καταθέτουμε νόμους που θα αντιμετωπίσουν εταιρίες φαντάσματα βιτρίνες και θα προχωρήσουμε με ένα ελάχιστο ποσοστό φόρου.

Ελάχιστο φόρο και για λόγους ισότητας», τόνισε

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.