Στο έλεος των αναζωπυρώσεων τα Βίλια – Εκκενώθηκαν οικισμοί!!!

Άλλη μια εφιαλτική μέρα ξημέρωσε για τους κατοίκους των Βιλίων στην Αττική και των γύρω οικισμών, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη για τέταρτη πλέον ημέρα και απειλεί συνεχώς σπίτια και περιουσίες, ανάλογα με τη φορά του ανέμου.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες πύρινες εστίες με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Επίσης, από νωρίς το πρωί έχει δοθεί εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση και των κατοίκων σε Παλαιοχώρι και Παλαιοκούνδουρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 Ε/Π και 5 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00.

Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Σήμερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για Αττική και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φωνές για «ανικανότητα»
Έντονη είναι η κριτική για τον συντονισμό και τη διαχείριση της επιχείρησης κατάσβεσης, από τοπικούς άρχοντες.

Μεταξύ άλλων, πρόβλημα στον συντονισμό καταλόγισε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοσμόπουλος τόνισε πως η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου, αν και υπάρχει άπνοια, ενώ έχει υγρασία τα βράδια και χαμηλές θερμοκρασίες.

Για «ανικανότητα» και για «αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής» έκανε λόγο ο δήμαρχος Βιλίων, Χρήστος Στάθης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, μίλησε για «καταστροφή» και σχολίασε στην τηλεόραση του Open με καυστικό τρόπο: «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της…

Τίποτα άλλο».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.