Κωνσταντίνος Φαρσαλινος: Και ξαφνικά η επιστήμη κάνει μια επαναστατική ανακάλυψη που αλλάζει όλα τα δεδομένα!!!

Δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης (σχεδόν εξαφάνιση του ιού) με τον SARS-CoV-2. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει από εδώ και πέρα ο αριθμός των κρουσμάτων, πρέπει να επικεντρωθούμε στον αριθμό των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Όχι, δεν παρουσιάζω την αυθαίρετη και ψεκασμένη εκτίμηση που είχα κάνει στις 22 Φεβρουαρίου 2021 σε εκπομπή του George Sachinis (https://tinyurl.com/7f8njud6).

Εγώ τότε έλεγα πράγματα από τη φαντασία μου ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός και θα παραμείνει ως πρόβλημα όπως παραμένει και ο ιός της γρίπης.

Τώρα μιλάμε για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, που απλά έτυχε να τις έχω φανταστεί πριν λίγους μήνες.

Και μάλιστα ανακαλύψεις που παρουσιάστηκαν σε ένα από τα πλέον πολυφωνικά και αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης, τόσο από Έλληνα όσο και από Αμερικανό επιστήμονα.

https://tinyurl.com/493r7mbj
https://tinyurl.com/3ka534vc

Όλο αυτό το διάστημα μετά την φαντασιόπληκτη εκτίμησή μου, είδαμε πληθώρα ειδικών να παρουσιάζουν διαγράμματα εμβολιασμών και εξαφάνισης των κρουσμάτων, είδαμε άλλους τόσους ειδικούς να προτείνουν και να χειροκροτούν υποχρεωτικότητες και εκβιασμούς σε νέους και σε παιδιά (σήμερα προτάθηκε η υποχρεωτικότητα σε παιδιά από 12 ετών και άνω, από επιστήμονα!), και φυσικά βλέπαμε ως κεντρικό σύνθημα την εξαφάνιση του ιού από τον πλανήτη το γαλαξία και ολόκληρο το σύμπαν.

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε επίσης έναν διαγωνισμό συνθημάτων στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τα εμβόλια, που στην αρχή σε κάνει να απορείς που τόσοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του χιούμορ και της γελοιότητας, και στη συνέχεια παραδίνεσαι ψάχνοντας να βρεις όχι τείχος ανοσίας αλλά τοίχο από σκυρόδεμα για να αναπαύσεις με φόρα το κρανίο σου.

Λυπηθείτε μας!!!

Όταν το Ευρωπαϊκό CDC πριν από λίγες ημέρες συστήνει τον άμεσο και όσο το δυνατόν οριζόντιο εμβολιασμό των ατόμων που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID, και να μειωθεί το διάστημα αναμονής από την 1η μέχρι τη 2η δόση (https://tinyurl.com/8jcryake), εμείς δεν ασχολούμαστε καθόλου με τους ηλικιωμένους (πλήρως ανεμβολίαστοι σε απαράδεκτα υψηλό ποσοστό), και εκβιάζουμε υγιείς νέους και παιδιά που έχουν απειροελάχιστο κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αποφασίζουν και για τους άνω των 60 ετών να προχωρήσουν σε αλλαγή από το AstraZeneca της 1ης δόσης σε mRNA για τη 2η δόση, και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων (https://tinyurl.com/hfuumwje – σελίδα 14). Φαίνεται να επικαλούνται τόσο το ζήτημα των θρομβώσεων όσο και το ζήτημα της καθυστέρησης αρκετών εβδομάδων από την 1η στη 2η δόση για το AstraZeneca.

Ένα μεσοδιάστημα που έχει προκύψει από μελέτη που θα προτιμούσα να μην ξαναχαρακτηρίσω (το είχα σχολιάσει παλαιότερα: https://tinyurl.com/ch5fc9za)

Η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια και η ευθύτητα αποτελούν αναντικατάστατα εργαλεία για τη δημόσια υγεία και για τη διαχείριση μιας κρίσης. Ψέμα στη δημόσια υγεία δεν είχε ποτέ όφελος, και στο τέλος το πληρώνεις ακριβά (https://tinyurl.com/jbudrdyp).

Είναι κατανοητό γιατί η αξιοπιστία έχει πιάσει πάτο και γιατί σχεδόν κανείς πλέον δεν δίνει σημασία σε όσες κραυγές ακούγονται.

Αντί αυτό να γίνει κατανοητό και αποδεκτό, συνεχίζουν στην ίδια τακτική, με τους ίδιους ανθρώπους, και φυσικά εισπράττουν την ίδια αδιαφορία και αποδοκιμασία.

Στο τέλος θα κριθεί, με ξεκάθαρο και ισοπεδωτικό τρόπο, ποιος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Και τότε θα κάνουμε ως κοινωνία το λογαριασμό για τις καταστροφές, τα αίτια και τους υπεύθυνους…

 

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός


Ιατρός-ερευνητής, Πανεπιστήμιο Πάτρας – Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.