Έθνος ΔΙΧΩΣ μνήμη ΔΕΝ έχει μέλλον: Κύπρος 15 Ιουλίου 1974: Η θλιβερή επέτειος του Ελληνισμού!!!

Θλιβερή επέτειος για τον Ελληνισμό (Ελλαδικό και Κυπριακό),  είναι η 15η  Ιουλίου 1974, όταν έγινε το πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και νόμιμου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το στρατιωτικό καθεστώς που κυβερνούσε την Ελλάδα, δια των οργάνων του στη Μεγαλόνησο (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β’) ανατρέπει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά «κυβέρνηση»  υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.

Σημαντική εξέλιξη, η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που έγινε μόλις πέντε μέρες μετά το Πραξικόπημα,  εναντίον του Μακαρίου.

Οι σχέσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης της Ελλάδας και  ιδιαίτερα του ισχυρού άνδρα της του  Ταξιάρχου Δ. Ιωαννίδη (Διοικούσε την διαβόητη ΕΣΑ) με τον Μακάριο,  ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

«Πρέπει να τελειώνουμε με τον Μούσκο» φέρεται να είπε ο Δ. Ιωαννίδης σε συγκέντρωση πραξικοπηματιών αξιωματικών στο σπίτι του «πρωθυπουργού»  Αδαμ. Ανδρουτσοπούλου, λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα. (Μιχαήλ Μούσκος ήταν το κοσμικό όνομα του Μακαρίου).

Ο Πρόεδρος της Κύπρου με πολιτική περιβολή καταφέρνει να διαφύγει από το Προεδρικό Μέγαρο, που δεχόταν καταιγισμό πυρών από  άρματα Μάχης  και είχε τυλιχτεί στις φλόγες!!!

Ο Κύπριος πρόεδρος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από τη φινλανδική βάση του ΟΗΕ, στην αγγλική βάση Κύπρου κι από εκεί με αεροπλάνο στη Μάλτα.

Στη συνέχεια στο Λονδίνο, για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην ομιλία του ο Μακάριος, κατηγόρησε τη Χούντα του Ιωαννίδη και χαρακτήρισε το πραξικόπημα «εισβολή της χούντας» στην Κύπρο.

«Τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους.

Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους.»  (απόσπασμα από την  ομιλία του Μακάριου στην Έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου 1974.

Την επομένη, 20 Ιουλίου, με το πρώτο φως της μέρας, τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν  στην Κύπρο.). Την ίδια ημέρα με την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Λευκωσία, η Τουρκία έθεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε επιφυλακή, επειδή, όπως δηλώθηκε, ανετράπη η συνταγματική τάξη στο νησί.

Στην Άγκυρα συνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αφορμή την κατάσταση στην Κύπρο.

Οι στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ότι θα είναι έτοιμοι για απόβαση στην Κύπρο μέσα σε πέντε ημέρες.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.