Χαμηλώνει τον πήχη η Γερμανία εις βάρος της Ελλάδας!!!

Χωρίς χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη πηγαίνει η γερμανική διπλωματία στη 2η Διάσκεψη του Βερολίνου

● Τουρκία και Ρωσία έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να διευκολύνουν τη διαδικασία αποχώρησης των μισθοφόρων

● Ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας.

Εναν νέο συμβιβασμό στο ζήτημα της Λιβύης θα προσπαθήσει να πετύχει σήμερα η κυβέρνηση Μέρκελ στη 2η Διάσκεψη του Βερολίνου, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη, που έμεινε γράμμα κενό. Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων δεν έχει καν αρχίσει ενώ και στην πολιτική διαδικασία για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα.

Στόχος της νέας Διάσκεψης είναι να επαναληφθεί η δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη δήλωση της προηγούμενης (19 Ιανουαρίου 2020) για τήρηση του εμπάργκο όπλων, αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και αποκατάσταση της πολιτικής ενότητας με εκλογές. Ωστόσο, με δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ. Μάας, έχει χαμηλώσει πολύ τον πήχη και εμφανίζεται αβέβαιος για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης.

Εκτός από τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί και πάλι οι 12 χώρες που ήταν και στην προηγούμενη, ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., η Αφρικανική Ενωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Αυτή τη φορά η εκπροσώπηση θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και σύμφωνα με τον Χ. Μάας και τη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica «το ζητούμενο θα είναι να θέσουμε νέα κίνητρα και σε σχέση με τις εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, και σε σχέση με την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη».

Ομως ούτε στο θέμα των εκλογών ούτε και στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων δίνεται ξεκάθαρη απάντηση.

Για τις εκλογές ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρκείται να αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «εργάζονται εντατικά για την προετοιμασία», αλλά, όπως σπεύδει να προσθέσει, «μετά από όλα αυτά που συνέβησαν στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια δεν θα είναι τόσο εύκολο να οργανωθούν εκλογές».

Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις

Και για τις ξένες δυνάμεις ο Χ. Μάας παραδέχεται ότι οι υποσχέσεις από όλες τις πλευρές δεν τηρήθηκαν και προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν θα αποσυρθούν αλλά το πότε και το πώς», αν και στα συμπεράσματα της 1ης Διάσκεψης αλλά και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά η άμεση απόσυρση.

Ο Χ. Μάας βλέπει τώρα ότι «οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν σταδιακά και ομοιόμορφα από τη χώρα, προκειμένου να μην προκύψει ξαφνικά μια στρατιωτική ανισορροπία την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μία από τις πλευρές για να πραγματοποιήσει ξαφνική επίθεση».

Η διαδικασία έτσι όπως τη σκιαγραφεί ο Γερμανός ΥΠΕΞ παραπέμπει σε συνέχιση της σημερινής κατάστασης μέχρι και τις εκλογές (εάν δεν αναβληθούν ή ακυρωθούν), με το ερώτημα πώς θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα όταν οι ξένοι μισθοφόροι και οι στρατιωτικές δυνάμεις τρίτων χωρών που έχουν εμπλακεί άμεσα στην κρίση παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Τουρκία και Ρωσία που είχαν προσυπογράψει τα συμπεράσματα της 1ης Διάσκεψης έχουν κάνει σαφές με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να διευκολύνουν τη διαδικασία αποχώρησης των μισθοφόρων από Συρία, Τσαντ, Σουδάν (περίπου 20.000 είναι σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΗΕ), ενώ ως προς τις τακτικές τους δυνάμεις παραπέμπουν σε συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους εκπροσώπους των αντιμαχόμενων λιβυκών παρατάξεων.

Εμπάργκο όπλων

Ως προς το θέμα του εμπάργκο όπλων είναι ασαφές ακόμα εάν η γερμανική διπλωματία θα θέσει στο τραπέζι τις παραβιάσεις που έχουν σημειωθεί και καταγράφηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης της Συμφωνίας (IFC) και την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη».

Η ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο παράτασης της αβεβαιότητας στη Λιβύη είναι έκδηλη και δεν περιορίζεται στον παραγκωνισμό της και πάλι από το Βερολίνο, αλλά αφορά και το ευρύτερο πλαίσιο που πάει να διαμορφώσει η γερμανική διπλωματία, παίζοντας ρόλο γεφυροποιού μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, για σταδιακή και ομοιόμορφη αποχώρηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα και ρήτρα κυρώσεων.

Αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζεται η Αίγυπτος, όπως έγινε σαφές και στην προχθεσινή συνάντηση Αλ Σίσι-Μητσοτάκη, ενώ αρνητική εκτιμάται ότι θα είναι και η θέση των άλλων αραβικών χωρών μέσω του Αραβικού Συνδέσμου.

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.