Νέα στοιχεία από την Αγγλία για τις μολύνσεις και τους θανάτους από το στέλεχος Δ δίνουν τέλος στα σενάρια εξαφάνισης του ιού.

Σημείωση: οι θάνατοι έχουν πάντα σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τη διάγνωση της λοίμωξης, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα που δημοσιεύσει τακτικά το PHE.
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/996740/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_17.pdf

Τελειώνει πλέον το αφήγημα που κάποιοι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διακινούν ότι το εμβόλιο θα εξαφανίσει τον ιό και τη νόσο.

Τείχος ανοσίας και ανοησίας, σε σημείο που πλέον είναι δυσδιάκριτο αν κάποιοι τα λένε από ΑΓΝΟΙΑ ή παραπληροφορούν, τρομοκρατούν και ψεύδονται ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ!!!

Ξεκάθαρα λοιπόν, τα εμβόλια δεν εμποδίζουν πλήρως την προσβολή από τον ιό.

Πιθανότατα συμβάλλουν (ίσως σημαντικά) στην ελάττωση της πιθανότητας λοίμωξης, αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη λοίμωξη.

Είναι αυτό που έχω πει επανειλημμένως “μη-αποστειρωτικά” (non-sterilizing) εμβόλια.

Όποιος κάνει πως δεν το βλέπει, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε για ποιο λόγο κάνει πως δεν το βλέπει.

Θα πει κάποιος: μα πως το λες αυτό όταν τα περισσότερα κρούσματα ηλικίας 50+ στην Αγγλία είναι πλήρως εμβολιασμένοι (3,5 φορές περισσότεροι από τους μη-εμβολιασμένους). Αυτό είναι αναμενόμενο αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Δεν θα εφαρμόσουμε λοιπόν τα “μαθηματικά” για ανόητους, όπως έκαναν κάποιοι στο 1ο τρίμηνο του 2021 που μας έλεγαν ότι ελάχιστοι εμβολιασμένοι προσβλήθηκαν από τον ιό στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο (αναμενόμενο, αφού ελάχιστοι είχαν εμβολιαστεί – https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1829114513906958).

Φαίνεται λοιπόν ότι τα εμβόλια συμβάλλουν χωρίς να αποτρέπουν πλήρως τη μόλυνση (θα δούμε σε ποιο βαθμό και ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ), και φαίνεται ότι συμβάλλουν και στην ελάττωση της θνητότητας (δείτε στην εικόνα), πάλι χωρίς να την αποτρέπουν πλήρως. Λογικά, αναμενόμενα και ρεαλιστικά τα αποτελέσματα, απογοητευτικά όμως για όσους εδώ και καιρό διέδιδαν φήμες και δημιουργούσαν (για άλλη μια φορά) ψευδείς προσδοκίες.
Η θνητότητα στις ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι σχεδόν ανύπαρκτη (δείτε εικόνα), αλλά πρέπει να περιμένουμε διότι, όπως έγραψα πιο πάνω, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση μεταξύ διάγνωσης και θανάτου.

Να δώσουμε ένα τέλος στην κρουσματολογία και την κρουσματολαγνεία, διότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός. Σημασία έχει αν θα έχουμε επιβάρυνση του συστήματος υγείας, σοβαρή νόσο με νοσηλείες σε ΜΕΘ, και θανάτους. Αυτά θα συμβούν αν δεν επιτύχουμε τον όσο το δυνατόν οριζόντιο εμβολιασμό σε ηλικιωμένους και ευπαθείς και/ή αν τα εμβόλια αποτύχουν να προσφέρουν επαρκή σε βάθος χρόνου προστασία.

Θα θυμίσω τι είχα πει στις 28 Δεκεμβρίου 2020 (ίσως το είχα πει και νωρίτερα, αλλά αυτό βρήκα πρόχειρο): μια μετάλλαξη δρόμος είναι η επιτυχία από την καταστροφή, και καταστροφή θα είναι αν επενδύσεις τα πάντα σε ένα εμβόλιο που ελπίζεις ότι θα δουλέψει τέλεια, με αποτέλεσμα να μην κάνεις τίποτα άλλο για τη διαχείριση του προβλήματος (https://www.youtube.com/watch?v=dpNiOd6TJRk&t=60s). Πολύ φοβάμαι πως ακριβώς το ίδιο γίνεται και τώρα.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έλεγαν και οι υπόλοιποι από το Δεκέμβριο και σήμερα, ιδιαίτερα εκείνοι που εμφανίζονται σήμερα, ξαφνικά, ως πανικόβλητοι. Όποιος θέλει μπορεί να τα δει στο ντοκιμαντέρ του Πέτρου Αργυρίου ΠΑΝΔΗΜΑΓΩΓΟΙ (https://www.youtube.com/channel/UC3h6HwKdNgVEvprvSWGKhwg). Γιατί δεν απέχει πολύ η υπερβολή από την αυτογελοιοποίηση.

Με βάση τα παραπάνω και τη θνητότητα όπως καταγράφεται στην εικόνα, και λαμβάνοντας υπόψη την ελλιπή εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους, ποιος χρειάζεται σήμερα το κίνητρο των 150 ευρώ; Ο 18χρονος υγιής ή ο ηλικιωμένος ευπαθής που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη; Κίνητρο φροντίζεις να δώσεις σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο και άρα ωφελούνται περισσότερο από μια παρέμβαση.

Προφανώς, δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω το ύφος, το ήθος και το επίπεδο του κινήτρου.

Αρχίζουν όμως να δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα θέσπισης τέτοιων κινήτρων, με τον τρόπο που θεσπίζονται, για αυτούς που θεσπίζονται.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.