Αντιδρούν στα «προνόμια εμβολιασμένων» οι επιχειρηματίες και προβλέπουν αύξηση του κόστους σε εστίαση και διασκέδαση!!!

Τις έντονες αντιδράσεις τους που αφορούν κυρίως στο πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών που θα προσέρχονται στα καταστήματα εστίασης αλλά και στο ηθικό ζήτημα της επιλογής ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, εκφράζουν παράγοντες του κλάδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «ρίχνει το μπαλάκι σε αυτούς». «Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι», δηλώνει ο ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, με τους παράγοντες του κλάδου να κρούουν καμπανάκι για αύξηση του κόστους σε εστίαση και διασκέδαση.

«Το κόστος εξόδου για μια οικογένεια σε ένα κατάστημα εστίασης που θα έχει μεικτούς χώρους θα έχει επιπλέον επιβάρυνση» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων.

Απαράδεκτο» χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου της εστίασης το μέτρο του διαχωρισμού των πελατών στα καταστήματα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αντιδρώντας έντονα στο άκουσμα των σημερινών κυβερνητικών ανακοινώσεων.

«Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι» δήλωσε στην ΕΡΤ3, ο Μιχάλης Επιτροπίδης, ΓΓ Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης. Το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει εκ νέου τους καταστηματάρχες με προσλήψεις για να γίνονται οι έλεγχοι, όπως τόνισε ο κ. Επιτροπίδης, ενώ η Ένωση αναμένεται να πραγματοποιήσει μια άτυπη δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη για να μάθει πόσες επιχειρήσεις θα δηλώσουν μικτές και πόσες αμιγείς.

«Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τζίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς» συμπλήρωσε με δηλώσεις του στο newsit.gr.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος αναφέρει ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες προκειμένου οι επιχειρήσεις να δουν με λεπτομέρειες τις σημερινές ανακοινώσεις.

«Εκτός από το πρακτικό κομμάτι σε αυτόν τον διαχωρισμό, υπάρχει επιπλέον και ένα ηθικό κομμάτι καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν μία επιλογή σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν, επιλέγοντας ουσιαστικά και ποιους πελάτες θα υποδεχθούν» επισημαίνει ο κ. Λιάρος, προσθέτοντας ότι ο κλάδος αιφνιδιάστηκε με τις σημερινές ανακοινώσεις.

«Αρχικά βλέπω θετικό το δικαίωμα της επιλογής, ωστόσο όλα θα κριθούν επί του πεδίου της μάχης.

Δίνει μια διέξοδο στις επιχειρήσεις που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και στην πράξη ήταν μέχρι σήμερα κλειστές. Πρακτικά θα δούμε πως αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου που θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Περιμένουμε όμως και περαιτέρω διευκρινήσεις» δήλωσε στο newsit.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

Σημειώνει δε ότι το κόστος εξόδου για μια οικογένεια σε ένα κατάστημα εστίασης που θα έχει μεικτούς χώρους θα έχει επιπλέον επιβάρυνση.

«Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης.

Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self test που θα πρέπει να κάνουν», λέει ο κ. Καββαθάς.

Μέτρα διαχωρισμού των πολιτών
Υπενθυμίζεται πως «αμιγείς» και «μικτούς» χώρους ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης αντίστοιχα, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την προσφορά χρημάτων στους νέους και τις νέες κάτω των 25 ετών με «αντάλλαγμα» μία δόση εμβολίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, στους αμιγείς χώρους θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο, διαθέτοντας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό αντιστοίχως. Στους μεικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση οι παραπάνω αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί – οι τελευταίοι μόνο μετά από rapid ή μοριακό τεστ. Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Ενδεικτικό της διάθεσης της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στον διαχωρισμό των πολιτών, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ακόμα «αυτονόητο» ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη.

Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Ακόμα, η κυβέρνηση δίνει επιπλέον ώθηση στον διαχωρισμό των πολιτών με έμφαση στους εμβολιασμένους, δίνοντας «κίνητρα» για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα (σε αυτά τα δυο με χρήση μάσκας), ενώ την ίδια ώρα η πληρότητα στους μεικτούς χώρους θα είναι 50%.

Στο 85% θα είναι η πληρότητα και για τους αμιγείς υπαίθριους χώρους καθημένων, ενώ κλιμακωτή είναι η ποσόστοση και κάτω του 75% για του μεικτούς.

Για τα κλαμπ και τους υπαίθριους και κλειστούς χώρους διασκέδασης η πληρότητα για τους αμιγείς χώρους είναι στο 60%, ενώ αντίστοιχα στους μεικτούς φτάνει στο 25%. Τέλος στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) θα έχουν πρόσβαση (με μάσκα) σε ποσοστό 85% μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.