Έμμεση παραδοχή Μητσοτάκη για τον «πάγο» από Μέρκελ για τα εμβόλια!!!

Σε «δημοσιογραφικές υπερβολές» απέδωσε ο πρωθυπουργός τις πληροφορίες ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησαν σφοδρή κριτική στην Ελλάδα και άλλες χώρες που βιάστηκαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους τουρίστες, ακόμη και για όσους δέχονται πολίτες χωρών που εμβολιάστηκαν με μη εγκεκριμένα από την Ε.Ε. εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία.

Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς τις επιβεβαίωσε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Sputnik και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού» αναφέροντας ότι τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν εμβόλια πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για τη διάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που οδηγούν χώρες-μέλη να επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις ξένων τουριστών, ουσιαστικά διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης ταξιδιών από τις χώρες, τις οποίες σαρώνει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού. «Δεν υπάρχει πλειοψηφία στην ΕΕ για περαιτέρω περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην μετάλλαξη τύπου Δέλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάνουμε επίσης επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα μας. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη τύπου Δέλτα αντιμετωπίζεται από τον πλήρη εμβολιασμό».

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα του Bloomberg, τόσο η χώρα μας όσο και η Κύπρος έχουν σταματήσει την καραντίνα για τους επισκέπτες.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στο ζήτημα του κορονοϊού στη σύνοδο «εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα». Επίσης, μετέφερε τη δική του θέση, λέγοντας ότι «σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στη δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».

«Θα υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις» είπε επίσης.

«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», είπε.

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας» είπε επίσης. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις». συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις «την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν. Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Ικανοποίηση για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης «ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

«Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό, αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα», είπε ενώ όσον αφορά το Κυπριακό, πρόσθεσε ότι «μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων».

«Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις», υποστήριξε.

«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τόνισε ότι θεωρεί «πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες».

«Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν», πρόσθεσε.

«Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα.

Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση».

Τον Αύγουστο εκταμιεύσεις
Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας:

«Το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Είπε ότι αναμένει τις πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στον Αύγουστο, ίσως στα τέλη του μήνα, εκτιμώντας ότι εξαιτίας αυτούς «πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.