Φάκελος Προανακριτική: Σε δεινή θέση ο Καλογρίτσας!!!

Ο μάρτυρας της Ν.Δ. προκαλεί την Επιτροπή να ελέγξει τους Χούρι, τους οποίους φωτογραφίζει ως ανθρώπους του Ισραήλ ενώ έχει προφανή στόχο να μην επιστρέψει τα 3 εκατ. στους Χούρι, χαρίζει ένα παραμύθι στη Ν.Δ. Ο Πλεύρης τελείωσε την κατηγορία της δωροδοκίας.

Μένος με τους Χούρι
Ιερό μένος διακατέχει τον βασικό μάρτυρα της Ν.Δ. Χρήστο Καλογρίτσα με τους Χούρι. Είναι χαρακτηριστικός ο επεισοδιακός τρόπος με τον οποίο ολοκλήρωσε την κατάθεσή του το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και το γεγονός ότι παρουσιάζει τους Άραβες επιχειρηματίες ως να έχουν σχέση με το Ισραήλ, την κυβέρνηση Νετανιάχου και άλλες… υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν έχει καν προτείνει τους Χούρι για να τους καλέσει ως μάρτυρες και δεν δείχνει καμία διάθεση γι’ αυτό. Όμως ο μάρτυρας κατηγορίας που έφερε η Ν.Δ. πιέζει και απαιτεί από την πλειοψηφία. Αρχικά έχει αποστείλει εξώδικο υποστηρίζοντας πως αν δεν κληθούν οι Χούρι, η Επιτροπή θα καταστεί «φάρσα – παρωδία».

«Χέστες» για τον Χρ. Καλογρίτσα οι βουλευτές της ΝΔ
Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Χρ. Καλογρίτσας επανήλθε και αποκάλεσε «χέστες» τους βουλευτές επειδή δεν καλούν τους ιδιοκτήτες της CCC. «Ψάξτε τους Άραβες που σας έλεγα! Τολμάς; Είστε χέστες!» φέρεται να φώναξε σε έξαλλη κατάσταση ο Χρ. Καλογρίτσας μπροστά στους εμβρόντητους βουλευτές, κάνοντας και τις σχετικές προσβλητικές χειρονομίες. Το επεισόδιο έγινε στο τέλος της συνεδρίασης, όταν ο Χρ. Καλογρίτσας κήρυξε τη λήξη της μονομερώς λέγοντας: «Καλά είμαι. Δεν είμαι άρρωστος. Δεν μπορώ να απαντήσω. Να μείνω εδώ όλη τη νύχτα, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Είμαι υγιέστατος, είμαι καλά, έχω και αυτόν τον Πολάκη εδώ, δεν το διακινδυνεύω, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Ψυχικά δεν έχω τη δύναμη να απαντήσω».

Ο Χρ. Καλογρίτσας αποκαλεί συνεχώς «απατεώνες» τους Χούρι και για κάποιον λόγο τους ταυτίζει με το Ισραήλ. «Αφού πληροφορήθηκα -γιατί κάποτε είχα και τη δήθεν ιδιότητα να πληροφορούμαι- γι’ αυτή την εταιρεία, νόμιζα ότι αυτό το κανάλι δεν θα ήταν ένα κανάλι, όπως έλεγαν, να απευθύνεται στους αραβικούς πληθυσμούς της Ευρώπης κ.λπ. Πίστευα, δηλαδή, ότι ήταν ένα μπροστινό κανάλι, το οποίο θα καθοδηγούνταν, τουλάχιστον στο μέρος το δικό τους, από Ισραηλίτες -έτσι πίστευα εγώ- και άλλες υπηρεσίες», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, όταν υποστήριζε ότι διαφωνούσε να συνεργαστεί με την CCC και ότι «δεν θα ήθελα να βρίσκομαι σε τέτοια σχέση».

Υπογραμμίζεται ότι ο μάρτυρας της Ν.Δ. επανήλθε στους ισχυρισμούς του και την Τρίτη. «Όταν είχα τις αμφιβολίες μου για τους συγκεκριμένους Άραβες, τότε μου είπαν ότι ‘ξέρεις, αυτή η CCC μας στήριξε και στη συνάντηση που είχαμε με τον Νετανιάχου’ τον Ιανουάριο, αν θυμάμαι καλά», κατέθεσε.

Το follow the money για τον Καλογρίτσα
Η διαδρομή του χρήματος, αλλά και όσα αντιφατικά και αντιθετικά κατέθεσε στην Προκαταρκτική, δείχνουν τι πραγματικά τον ενδιαφέρει: να βγάλει χρήματα και να μην επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στους Χούρι. Το δήλωσε άλλωστε και στην κατάθεσή του. Ο Χρ. Καλογρίτσας επεχείρησε να προσφέρει μια ιστορία στη Ν.Δ. αλλά η ίδια η Ν.Δ. πυροβόλησε το κατηγορητήριο που έστησαν.

«Θα βγάλω λεφτά εδώ»
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε στον μάρτυρα ότι πρέπει να πληρώσει τα 3 εκατ. στους Χούρι, με τους οποίους είχε υπογράψει σύμβαση, και μάλιστα την ώρα που κατέθετε ότι θα βγάλει λεφτά. «Ήρθα εδώ να μιλήσω και να πω για την εικονικότητα αυτής της σύμβασης, όχι για να μην πληρώσω τα 3 εκατ., γιατί αυτά ούτως ή αλλιώς δεν θα τα πληρώσω. Ούτως ή αλλιώς από αυτή τη διαδικασία θα βγάλω λεφτά εδώ, γιατί θα πάρω λεφτά από τους Άραβες, γιατί μου έκαναν πολλή ζημιά», φέρεται να είπε ο Χρ. Καλογρίτσας και ο Θ. Πλεύρης του έριξε την κεραμίδα: «Εγώ θεωρώ ότι και εικονική να είναι η σύμβαση, αν χρωστάτε, μπορεί κάποιος να διεκδικήσει, οπότε θεωρώ αστείο το επιχείρημα ότι αν βγει εικονική η σύμβαση, εσείς γλιτώνετε». «Δεν χρωστάω τίποτα! Δεν χρωστάω τίποτα!» άρχισε να φωνάζει εκνευρισμένος ο Χρ. Καλογρίτσας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αναφορά Πλεύρη ουσιαστικά ακυρώνει το κατηγορητήριο της Ν.Δ. ως προς τη δωροδοκία / δωροληψία, που είναι το μοναδικό κακούργημα του κατηγορητηρίου, καθώς δεν υπάρχει το αντικείμενο της δωροδοκίας / δωροληψίας. Πλέον η συζήτηση μπορεί να αφορά την παράβαση καθήκοντος, που είναι πλημμέλημα.

Ο «μπροστινός» που βάζει 14,5 εκατ.
Ο βασικός ισχυρισμός Καλογρίτσα ήταν πως ο ίδιος ήταν «μπροστινός» – μέχρι και ότι είχε τις μετοχές του Ν. Παππά ισχυρίστηκε. Όμως οι μετοχές με βάση τον νόμο Παππά είναι ονομαστικές για όλους όσοι είχαν πάνω από 1% (η Ν.Δ. το «ξήλωσε» και πλέον μπορούν να συμμετέχουν και με offshore…). Και η μεταβίβαση μετοχών αποκλείεται, διότι προϋποθέτει άδεια του ΕΣΡ και καμία μεταβίβαση μετοχών δεν συνέβη.

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι ο ισχυρισμός του «μπροστινού» καταρρίπτεται από τα έγγραφα (που έχουν δημοσιοποιηθεί και από την ΑΥΓΗ). Ως «μπροστινός», ο Χρ. Καλογρίτσας δεν θα έπρεπε να βάζει δικά του χρήματα, άλλωστε κατέθεσε ότι οι λογαριασμοί του ήταν δεσμευμένοι. Όμως ο γιος του, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, την 1η Ιουλίου 2016 εξέδωσε εγγυητική επιστολή από την Attica Bank για τα 8 εκατ. ευρώ που έβαλε ως κεφάλαιο και έχει καταθέσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις (στις 4 και στις 12 Ιουλίου 2016) ότι τα χρήματα είναι δικά του και δεν προέρχονται από δανεισμό. Επίσης αποκαλύφθηκε από τον μάρτυρα ότι ο γιος του πλήρωσε 6,5 εκατ. που όφειλε στην Εφορία, καθώς αυτό επέτασσε ο νόμος Παππά. Άρα συνολικά ο «μπροστινός» έχει βάλει από την τσέπη του 14,5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά δύο μήνες πριν γίνει ο διαγωνισμός και 1,5 μήνα πριν γνωρίσει τους Χούρι!

Το ερώτημα είναι τι έγιναν τα χρήματα. Όπως έχει δημοσιοποιήσει η ΑΥΓΗ με έγγραφα από το ΓΕΜΗ, μόλις τα χρήματα αποδεσμεύθηκαν από το Δημόσιο και επιστράφηκαν στον Καλογρίτσα, τα έβαλε στην τσέπη του κάνοντας απομειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του υπέρ του βασικού μετόχου (δηλαδή του ίδιου). Επίσης, την Πέμπτη, τα Νέα έγραψαν ότι, σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν, από τα 3 εκατ. που πήρε από τους Χούρι το 1,2 πήγε σε λογαριασμό του Ι.Β. Καλογρίτσα στην Εθνική και το 1,8 μεταφέρθηκε σε άλλο λογαριασμό της Attica Bank και πληρώθηκαν προμηθευτές.

Λέξη για τον πρωθυπουργό
Επί της ουσίας, ο Χρ. Καλογρίτσας ώς τώρα επεχείρησε να προσφέρει στη Ν.Δ. όχι στοιχεία αλλά ένα αφήγημα, μια ιστορία. Είναι χαρακτηριστικό της στάσης του ότι επί τρεις μέρες υπαινισσόταν πως μπορεί να πει για «υψηλότερο επίπεδο» από αυτό του βουλευτή. Όταν όμως τον ρώτησε ο Θ. Πλεύρης για τον τότε πρωθυπουργό, ο μάρτυρας το ξέκοψε λέγοντας «το τραβάτε τώρα, έτσι; Να μην αναφέρεται με τόση ευκολία ο πρωθυπουργός. Είναι θεσμοί αλλιώτικοι. Αν ποτέ ο τέως πρωθυπουργός, υποθετικά, θα με φώναζε ή με φώναξε να με δει. Για μένα Αλέξης – Χρήστος θα ήταν μια φιλία. Πρωθυπουργός – Χρήστος ήταν τιμή μου. Ο θεσμός αυτός είναι άλλο».
Λίγη ώρα αργότερα, ο Θ. Πλεύρης του είπε ότι θα πρέπει να επιστρέψει τα 3 εκατ. στους Χούρι και μετά ο Χρ. Καλογρίτσας δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις…

Δεν επιβεβαίωσε συνάντηση στο Μαξίμου

Έτσι, για το μόνο πρόσωπο που μίλησε ο Χρ. Καλογρίτσας ήταν ο Ν. Παππάς. Υπογραμμίζεται όμως ότι ο εργολάβος δεν επιβεβαίωσε ένα σημαντικό κομμάτι του αφηγήματος της Ν.Δ.: την υποτιθέμενη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Χούρι, παρόντος του τότε υπουργού Επικρατείας. Σύμφωνα με την κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα, ο Καλογρίτσας τού τηλεφώνησε λέγοντάς του ότι είναι μέσα στο Μαξίμου με τον υπουργό και τον έβαλε σε ανοιχτή ακρόαση (στην οποία πάντως δεν ακούστηκε η φωνή του υπουργού…).

«Δεν μπορώ να θυμηθώ για ποια συγκεκριμένη συνάντηση μιλάει ο Τόμπρας», απάντησε. «Έγινε συνάντηση στο Μαξίμου με τον Ν. Παππά και τον Χούρι;», επέμεινε ο Θ. Πλεύρης. «Στο Μαξίμου πήγα κάποιες φορές», απάντησε ο μάρτυρας. «Τον Παππά με τον Χούρι τον συναντήσατε στο Μαξίμου;» ξαναρώτησε ο εισηγητής της Ν.Δ. «Τον Ν. Παππά στο Μαξίμου με άλλους τρίτους τον συνάντησα πολλές φορές, με διάφορους τρίτους», ήταν η αόριστη απάντηση.

Άλλη  μία διάψευση

Ο Χρήστος Καλογρίτσας υποστήριξε ότι πήρε εντολή από τον Νίκο Παππά να δώσει έως 50 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Πήρα εντολή να το δώσω. Μέχρι 50 εκατομμύρια», φέρεται να είπε στην Επιτροπή ισχυριζόμενος ότι ο πρώην υπουργός έλεγε ότι αρκούσαν 25 – 27 εκατ. αλλά εκείνος διαφωνούσε και ζητούσε περισσότερα λέγοντας «αλλιώς να μην πάμε». Μάλιστα, στην περιγραφή που έκανε, ανέφερε ότι «ήρθε και μου το έφερε στο σπίτι τα μεσάνυχτα. Τα μεσάνυχτα, μέσα στη νύχτα ήρθε και μου είπε ‘εντολή αυτή’».

Υπάρχει όμως μια παλαιά ιστορία (και φωτογραφική απόδειξη) που διαψεύδει τον ισχυρισμό Καλογρίτσα. Σύμφωνα με αυτήν, ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στο Μαξίμου, λίγες μέρες πριν αρχίσει η δημοπρασία για τις άδειες, ο Νίκος Παππάς, ο τότε γενικός γραμματέας Τύπου και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο συνεργάτης του υπουργού Γιώργος Χριστοφορίδης έγραψαν σε ένα χαρτί το συνολικό τίμημα που θα προέκυπτε από τον διαγωνισμό. Στο χαρτί του ο Ν. Παππάς έγραψε 35 εκατ. συνολικά, ο Λ. Κρέτσος 45 εκατ. και ο Γ. Χριστοφορίδης 120 εκατ.

Τώρα πώς ο Ν. Παππάς υπολόγιζε ότι το συνολικό τίμημα από τον διαγωνισμό θα ήταν 35 εκατ. και είπε του Χρ. Καλογρίτσα να δώσει 50 εκατ., ο Θεός και η ψυχή του εργολάβου το ξέρουν. Γιατί η λογική δεν βοηθά τον μάρτυρα.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.