Ο Κυριάκος, ο Αλέξης, η Φώφη και οι εκλογές -Κινήσεις και παρασκήνιο.

Στο ταξίδι της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να ζυγίζει τα μηνύματα των δύο τελευταίων γεγονότων που κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Το επιτελικό κράτος πιάστηκε απροετοίμαστο με τη φωτιά στην Κόρινθο.  Εκδηλώθηκε, λέει, πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ε, και;  Το κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο να σβήνει τις φωτιές είτε εκδηλώνονται κατά την αντιπυρική περίοδο είτε όχι. Δεν χωράνε δικαιολογίες όταν κάποια πράγματα, όπως η έλλειψη προετοιμασίας, είναι εμφανή.

Το επιτελικό κράτος φαίνεται ότι είχε και ένα μεγάλο θέμα σε όλη αυτή την ιστορία με την κρατική αεροπειρατεία. Επί μέρες, ξένοι πράκτορες παρακολουθούσαν σε ελληνικό έδαφος τον δημοσιογράφο, ακόμα και στις ολιγοήμερες διακοπές του στην Κρήτη χωρίς, όπως όλα δείχνουν να γίνουν αντιληπτοί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.

Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Όμως, ούτε ψύλλος στο αυτί του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν αυτή η νέα κανονικότητα παραπέμπει στην εποχή των αργών ανακλαστικών που, ουκ ολίγες φορές και σε καθοριστικές στιγμές, έχει δείξει ο κρατικός μηχανισμός. Το μήνυμα της φωτιάς στην Κόρινθο και τα 75 χιλιάδες καμένα στρέμματα, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η καθημερινότητα είναι, πάντα, ο μεγάλος αντίπαλος των κυβερνήσεων.

Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της θα επανέλθουν σε πρώτο πλάνο.

Οι εξετάσεις που έχει να δώσει η κυβέρνηση είναι μπροστά.

Στο κλείσιμο, όπως όλα δείχνουν, αυτού του κύκλου της πανδημίας, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Τα λάθη και οι παραλείψεις, οι άστοχες δηλώσεις, τα αντιφατικά μηνύματα σε κρίσιμα ζητήματα ακόμα και αυτό το εργασιακό που αναδείχθηκε από την αντιπολίτευση σε «μητέρα των μαχών» δεν φαίνεται να έχουν επιφέρει σοβαρά πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης και τη δημοφιλία του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα.

Είναι οδηγός σε μια κούρσα που οδηγεί σε μετασχηματισμό της πολιτικής γεωγραφίας της χώρας.

Η κυβέρνηση του δεν έχει το αυστηρά δεξιό προφίλ και ο ίδιος φαίνεται να κυριαρχεί στο χώρο του καλούμενου μεταρρυθμιστικού κέντρου κάτι που του εξασφαλίζει πολιτική και εκλογική κυριαρχία. Στόχος του, και αυτό είναι ολοφάνερο και καταγεγραμμένο να μετασχηματίσει τη ΝΔ σε ένα πιο κεντρώο κόμμα.

Πότε μπορεί να πετύχει τον στόχο του;

Η πλειοψηφία των συνομιλητών του κ. Μητσοτάκη, συμφωνούν ότι τώρα είναι η ώρα. Εκλογές και με τον αέρα μιας νέας νίκης, συνέδριο της ΝΔ, διεύρυνση και αλλαγή του καταστατικού. Αυτές οι κινήσεις δεν μπορεί να γίνουν στο κλείσιμο του κύκλου μιας τετραετίας. Γίνονται στην αρχή μιας νέας περιόδου. Ποιος μπορεί να ορθώσει ανάστημα στις επιλογές ενός επανεκλεγμένου πρωθυπουργού;

Αξίζουν όλα αυτά τον κόπο να οδηγηθεί η χώρα στην περιπέτεια μιας διπλής εκλογικής αναμέτρησης και να χάσει δύο πολύτιμους μήνες, την ώρα που πρέπει να ανασκουμπωθεί, για να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία ο Κ. Μητσοτάκης; Αυτό είναι που βασανίζει τον Πρωθυπουργό. Πώς από εκεί που εμφανιζόταν θεσμικός θα κάνει μια κίνηση που αποθεώνει τον τακτικισμό και ωφελεί τον ίδιο, αλλά είναι αμφίβολο αν ωφελεί τη χώρα;

Και η αντιπολίτευση;
Πώς μπορεί να αντιδράσει στην περίπτωση εκλογών;

Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να επιταχύνει τις αποφάσεις του. Το μετέωρο βήμα ανάμεσα στο 3% που αποτελεί την οργανωμένη βάση του κόμματος και στο 30% των εκλογών του 2019, που ζητά περισσότερο ρεαλισμό και λιγότερες εξαλλοσύνες, κρατά καθηλωμένο το κόμμα του.

Η ηγετική εικόνα του Αλέξη Τσίπρα έχει θολώσει. Και θα παραμείνει θολή όσο δεν ξεκαθαρίζει τη γραμμή πλεύσης.

Μια νέα διπλή ήττα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα του προκαλέσει προβλήματα μεγάλα. Το ζήτημα τότε δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι ένα κόμμα σε κίνηση. Το δίλλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρο. Η θα αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα τον βρει, μπροστά του.

Σε κίνηση, αφού έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΙΝΑΛ είναι ο άγνωστος Χ της εξίσωσης που αφορά τον μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει εκλογές το φθινόπωρο είναι βέβαιο ότι θα βρει απέναντι του, τη Φώφη Γεννηματά. Αν ο εκλογικός ορίζοντας μεταφερθεί το πιθανότερο είναι να έχει απέναντι του έναν εκ των Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη, το ενδεχόμενο επανεκλογής της κυρίας Γεννηματά δεν είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό το ΚΚΕ και εντός Βουλής τα κόμματα των Γ. Βαρουφάκη και Κ. Βελόπουλου.

Το βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό κινείται και οι άξονες του μετατοπίζονται.

Η εποχή μετά την πανδημία ίσως να σηματοδοτήσει και την διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής γεωγραφίας!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.