«Οχι» Γιαννάκου για συνεπιμέλεια: «Δεν ψηφίζω» – Νέα πυρά από Κεφαλογιάννη σε Τσιάρα.

Ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια έστειλε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέτα Γιαννάκου.

του Γιώργου Λυκουρέντζου

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η κα Γιαννάκου εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ως «παλαιό μέλος της Νέας Δημοκρατίας εκπλήσσομαι που αμφισβητείτε το δικαίωμα του βουλευτή να εκφράζει την άποψη του».Η κα Γιαννάκου επικαλέστηκε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού στην οποία υποστήριξε ότι οι ενστάσεις της κ. Γιαννάκου ερείδονται σε προσωπικά βιώματα λέγοντας ότι η άποψή της είναι μόνο επιστημονική και για το συμφέρον του παιδιού.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο  γονεοκεντρικό. Ικανοποιεί τη βούληση των γονέων και όχι το συμφέρον του παιδιού . Είμαι γενικώς κατα της υποχρεωτικότητας και των ποσοστώσεων» είπε η κα Γιαννάκου επικεντρώνοντας την κριτική της στη διατύπωση για εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και για την τεκμηρίωση πως ο γονέας που δεν διαμένει με το παιδί θα περνά μαζί του το 1/3 του χρόνου. Η κα Γιαννάκου μάλιστα υποστήριξε ότι το εξίσου υπαινίσσεται  μειωμένη διατροφή. «Το νομοσχέδιό σας θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτό που υποτίθεται  ότι θα λύσει. Αν νομίζετε πως όλοι εμείς κάνουμε αντιπολίτευση δεν απορείτε γιατί όλοι οι επιστήμονος φορείς έκαναν τις ίδιες επισημανσεις με μένα; Κι αυτοί κάνουν αντιπολίτευση;» είπε και κατέληξε καταχειροκροτούμενη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Εν κατακλείδι. Το νομοσχέδιο πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις. Κι από τη στιγμή που δεν αλλάζει το 1/3, το εξίσου και το οριστική εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Αμέσως μετά μάλιστα ένας ακόμα κυβερνητικός βουλευτής ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε εκφράσει ενστάσεις ζήτησε από τον Υπουργό να αντικαταστήσει τη λέξη εξ ίσου από το ισότιμα, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί ασάφεια.

Νέα πυρά από Κεφαλογιάννη σε Τσιάρα: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια διχάζει
Βαραίνει το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Λίγη ώρα μετά τα σφοδρά πυρά της Μαριέττας Γιαννάκου και τις ενστάσεις του Μανούσου Βολουδάκη, σειρά πήρε η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία σε εξίσου υψηλούς τόνους με την κα Γιαννάκου άσκησε δριμεία κριτική τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα προσωπικά.

Χωρίς να κάνει γνωστό  αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο η κα Κεφαλογιάννη επέρριψε ευθύνη προσωπικά στον κ. Τσιάρα για όσα θα ακολουθήσουν υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν συνθέτει αλλά διχάζει. Στο ίδιο μήκος κύματος η κα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο γονεοκεντρικό , το οποίο δεν επιδιώκει το συμφέρον του παιδιού αλλά αντιθέτως αλλοιώνει τον  παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου. Αναφορικά με τη διατύπωση “εξίσου” στην άσκηση της γονικής μέριμνας η βουλευτής της Ν.Δ είπε : “Ακούσαμε τον υπουργό ότι το εξίσου δείχνει την πρόθεση για κοινή μέριμνα κλπ. Το νομοσχέδιο δεν είναι ευχολόγιο. Εξίσου δεν ασκούν επιμέλεια ούτε κατά την διάρκεια του γάμου. Το χειρότερο όλων είναι ότι με το εξίσου ανοίγει ο δρόμος οριζόντιας αντιμετώπισης όλων των παιδιών. Ένα βρέφος με ένα 15χρονο παιδί. Δεν μπορεί ο νομοθέτης να υποκαθιστά τον φυσικό δικαστή”.

Παράλληλα για το τεκμαρτό 1/3 του συνολικού χρόνου με το οποίο θα πρέπει να περνά με το παιδί ο γονέας που δεν διαμένει μαζί του η κα Κεφαλογιάννη είπε ότι ο όρος τεκμαίρεται προσδίδει χαρακτήρα υποχρέωσης στους όρους επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει. ” Οδηγούν σε ερμηνεία ισόχρονης επιμέλειας και άρα σε εναλλασσόμενη κατοικία. Δεν είναι μεταρρύθμιση η υιοθέτηση αποσπασματικών πρακτικών του εξωτερικού.

Η ΝΔ δύναμη φιλελεύθερη που σέβεται αξίες και ξέρει να ακούει να συνθέτει και να ενώνει.  Με αυτές τις αρχές μάθαμε να πολιτευόμαστε και τιμάμε ρόλο που μας αναθέτουν οι πολίτες. Γι αυτό θέλουμε να κρινόμαστε. Προσωπικά έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση σοβαρές μεταρρυθμίσεις όπως η συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών όχι από προσωπικά βιώματα αλλά από το ήθος που μας επιβάλλει να μιλάμε πολιτικά και όχι προσωπικά και από τις αρχές της φιλελεύθερης παράταξης.   Η πεποίθησή μας είναι ότι προχωράμε μαζί.

Γι αυτό και οι τροπολογίες που καταθέσαμε με την κα Γιαννάκου αποσκοπούν στην διόρθωση της εσφαλμένης λογικής του νομοσχεδίου. Η ευθύνη ανήκει σε εσάς γιατί το νομοσχέδιο αντί να συνθέτει διχάζει” κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.