Νέος εκλογικός νόμος ΟΤΑ -Πότε μπαίνει στη Βουλή (ημερομηνία)

Ο αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης υπουργός Στ. Πέτσας ανακοίνωσε από το Delphi Economic Forum VI, ότι ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Μαΐου και θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023!!!Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι σε αυτόν προβλέπεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 43% από τον πρώτο γύρο, πλαφόν 3% για είσοδο στα συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Η

περαιτέρω ενίσχυση των δήμων για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας βρίσκεται στο τραπέζι, όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του Delphi Economic Forum VI, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Κοτταρίδη, για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση ύψους 187,1 εκατ. ευρώ που δόθηκε στους δήμους, το προηγούμενο έτος, καθώς στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, των προηγούμενων μηνών. Όπως επισήμανε, η οικονομική αυτή στήριξη προς την Αυτοδιοίκηση ήταν απαραίτητη, καθώς και οι δήμοι με τη σειρά τους στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, είτε αναστέλλοντας την επιβολή δημοτικών τελών, ώστε να πάρουν ανάσα όσοι δεν είχαν εμπορική δραστηριότητα, είτε ρυθμίζοντας χρέη που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος της πανδημίας. «Θα χρειαστεί μία ακόμα ένεση. Θα κάνουμε μία αποτίμηση από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, θα συνδράμουμε ξανά τους δήμους, για να συνεχίζουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας στη διάθεσή τους, προκειμένου να βάλουν μπροστά -όπως είπε- επενδυτικά έργα, τα οποία θα αλλάξουν την όψη των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 2,5 δις, αλλά και στο παλαιότερο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους 1 δις ευρώ!!!

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κοτταρίδη για το πώς τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στη χώρα, όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, για τη στήριξη εργαζομένων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιστραφούν στις αγορές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα δανείστηκε με πολύ χαμηλά επιτόκια περίπου 25 δις ευρώ από το καλοκαίρι του 2019, καθώς η Κυβέρνηση κατάφερε να εμπνεύσει αυτή την εμπιστοσύνη σε επενδυτές και αγορές. «Το μεταρρυθμιστικό μας έργο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό θα εξακολουθήσουμε να απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης τόσο των επενδυτών, όσο και των αγορών και τα επόμενα χρόνια. Τα χρήματα αυτά, λοιπόν, θα επιστραφούν, όπως ακριβώς ήρθαν, με εμπιστοσύνη και χωρίς να πρέπει να σφίξουμε υπερβολικά το ζωνάρι, πάλι με χαμηλά επιτόκια και μειώνοντας το χρέος της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη, η οποία θα είναι ισχυρή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

«Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων θα έρθει μαζί με πόρους»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στο θέμα της μεταφοράς της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους. Πρόκειται, όπως είπε, για μία συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει μαζί με τη συζήτηση για μία αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της.

«Πρόθεσή μας είναι, όντως, να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό θα γίνει έπειτα από συζήτηση, η οποία θα ακολουθήσει τη βασική θεσμική αλλαγή που μας μένει ακόμα να κάνουμε στην Αυτοδιοίκηση και που δεν είναι άλλη από την λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Δηλαδή, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων θα έρθει μαζί με πόρους. Ποτέ εμείς δεν θα μεταφέρουμε αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτά θα πάνε χέρι-χέρι», επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε στο παράδειγμα της «Μήδειας», όπου φάνηκε -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- ένα πολύ σοβαρό ζήτημα επικάλυψης αρμοδιοτήτων, το οποίο ανατρέχει αρκετές δεκαετίες πίσω. Οι αρμοδιότητες θα ξεκαθαρίσουν, προανήγγειλε ο κ. Πέτσας, έπειτα από συζήτηση που θα εκκινήσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου με τους θεσμικούς εταίρους, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.