Μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ για το πάρτι απευθείας αναθέσεων από τη Σ. Νικολάου.

Οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Προστασίας του Πολιτη Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη, υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη μηνυτήρια αναφορά κατά της Σοφίας Νικολάου για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου κατέθεσε την Τρίτη (18/5/21) το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει την περασμένη Παρασκευή.

Οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Προστασίας του Πολιτη Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη, υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη μηνυτήρια αναφορά κατά της Σοφίας Νικολάου για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα, γνωστοποίησαν την εν λόγω αναφορά ως καταγγελία του άρθρου 258 Σ.Λ.Ε.Ε (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δικές της ενέργειες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει οι ενέργειες αυτές καθίστανται επιβεβλημένες, αφού στο χρονικό διάστημα από 30.03.2020 έως και 30.03.2021 η Σοφία Νικολάου με την ιδιότητά της ως γενική γραμματέας και με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 παράνομες απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.

Την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας περιέγραψε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τη Σοφία Νικολάου «είναι τόσα πολλά που για να μεταφερθούν, θέλουν καροτσάκι» και ότι η μηνυτήρια αναφορά αποτελείται από 92 σελίδες.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη:

Με άλλοθι άλλες φορές την οικονομική κρίση άλλες φορές τις φυσικές καταστροφές, έχει καταπατηθεί και έχει παραγραφεί και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι μηχανισμοί ελέγχου των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών αλλά και των δικαστηρίων της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που ο μόνος θεσμός που μένει να ελέγξει τη νομιμότητα και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι η ελληνική Δικαιοσύνη και για αυτό ελπίζουμε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επαναφέρει στην Εθνική νομοθεσία τις διαδικασίες που διασφαλίζουν τον έλεγχο της νομιμότητας, την τήρηση της διαφάνειας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, Αναπληρωτής Τομεάρχης Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης:

Καταθέσαμε σήμερα μαζί με τους υπεύθυνους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χρήστο Σπίρτζη και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την κ. Σοφία Νικολάου, την ΓΓ της Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η μηνυτήρια αναφορά λέει ότι την καταγγέλλουμε για απιστία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Η κ. Νικολάου, στο όνομα του κορωνοϊού, είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα, για να το πω έτσι, σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μια – δυο μέρες πριν την ανάθεση, σε εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με τον αντικείμενο των μέσων ατομικής προστασίας, απολυμάνσεων ή άλλων υγειονομικών διαδικασιών. Κι όμως πήραν τη «δουλειά». Αλλά και εταιρείες που έδωσε τη δουλειά σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου, την ίδια μέρα, αγόραζαν το ίδιο υλικό. Το υπολογιζόμενο κόστος αυτής της ζημιάς για το ελληνικό δημόσιο, από τα 4 εκατομμύρια αναθέσεων είναι τα 2.200.000 εκατομμύρια ευρώ. Θα έχετε παρακολουθήσει ότι πολλές φορές είχα προκαλέσει κάποιον εισαγγελέα να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Δυστυχώς δεν κινήθηκε, άρα «πήγε ο Μωάμεθ στο βουνό». Οπότε, σήμερα καταθέσαμε τη μηνυτήρια αναφορά και περιμένουμε με τα αναλυτικότατα και συντριπτικά στοιχεία της, με τη βοήθεια του δικηγόρου και επιστημονικού συνεργάτη του Τομέα Διαφάνειας Μανώλη Καπνισάκη, να κινηθεί γρήγορα η εισαγγελία και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Από την πλευρά του, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, τόνισε:

Η δήλωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Ηλία Ηλιού «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», αποκτά σήμερα μια ξεχωριστή επικαιρότητα. Μαζί με τους αρμόδιους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά, ακριβώς επειδή επί ένα χρόνο παρατηρείται μια διασπάθιση δημόσιου χρήματος χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Θέλω να πω ότι αυτό δεν απασχολεί μόνο εμάς, τον ΣΥΡΙΖΑ, απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία. Ο κάθε έντιμος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το προϊόν του κόπου του δεν μπορεί να είναι εργαλείο για κάποιον να κάνει προσωπικές πολιτικές. Στα ζητήματα αυτά η κοινωνία πρέπει να συστρατεύεται και εμείς, εφόσον ολοκληρώσαμε την κοινοβουλευτική μας πρακτική και κριτική με καταθέσεις ερωτήσεων, με συζητήσεις, με ανάδειξη του θέματος σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο, και εφόσον υπάρχει ένα μια διάσταση ποινική, επιλέξαμε να στραφούμε στην καθ’ ύλην αρμόδια, την καθ’ ύλη υπεύθυνη, την ελληνική Δικαιοσύνη.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες!!!

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.