Εργασιακό νομοσχέδιο / Με ατομική σύμβαση το τέλος του οκταώρου!!!

Διπλή αυτοδιάψευση Χατζηδάκη, χωρίς “αίτημα” του εργαζομένου η “Διευθέτηση”

Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και να δοθούν οι βασικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου στα Νέα για να αποδειχθεί αυτό που έκρυβε όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Και αυτό δεν είναι άλλο από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την καθιέρωση της δεκάωρης (ή δωδεκάωρης) εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών μέσω Ατομικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ατομική σύμβαση

Σύμφωνα λοιπόν με την επίμαχη διάταξη, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή την ένωση προσώπων, αν λειτουργεί σε κάποια επιχείρηση. Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ακόμα ότι “η αύξηση των ωρών απασχόλησης, εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων, υπογράφεται μέσω ατομικής σύμβασης με κάθε εργαζόμενο”.

Επομένως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εφαρμογή του δεκαώρου “μετά από αίτημα του εργαζομένου”, κάτι που ισχυριζόταν συνεχώς ο υπουργός Εργασίας. Όπως, βέβαια, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” θα γίνεται με ατομική και όχι με συλλογική ή επιχειρησιακή σύμβαση, κάτι που αλλάζει εντελώς τον χαρακτήρα του Νόμου 1892/1990, αλλά και του άρθρου 7 του Ν.3846/2010. Μάλιστα ο τελευταίος νόμος (με την τρόικα των δανειστών να πιέζει) προβλέπει ότι “με επιχειρησιακές και κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορεί να καθορίζεται σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης”.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μόλις την περασμένη Κυριακή, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η Καθημερινή της Κυριακής ανέφερε: “Συμπληρωματικά προς την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ συνδικάτου και εργοδότη, και μόνον κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, θα μπορεί να εφαρμοστεί το ελαστικό οκτάωρο, σύμφωνα με την τελική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και παρουσιάζει σήμερα η ‘Κ’».

Με άλλα λόγια, ο εργαζόμενος θα καλείται από τον εργοδότη του να υπογράψει την ατομική σύμβαση εργασίας και τα περιθώρια να απορρίψει μια τέτοια πρόταση είναι μηδενικά.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.