Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Τι αναμένεται στις συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια.

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, αποτελεί προφανή προτεραιότητα των συζητήσεων του Μ.Τσαβούσογλου με την ελληνική πλευρά, μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή όπου ναι μεν δεν ήταν σε καμιά περίπτωση «ιδιωτική», αλλά δεν ήταν και φιέστα.

Το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, αποτελεί προφανή προτεραιότητα των συζητήσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την ελληνική πλευρά, μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή όπου ναι μεν δεν ήταν σε καμιά περίπτωση «ιδιωτική», αλλά δεν ήταν και φιέστα.

Υποδοχή δεν υπήρχε. Οι πολίτες της Κομοτηνής δεν διέκοψαν τις κυριακάτικες συνήθειες τους επειδή είχαν υψηλό μουσαφίρη. Ούτε καν οι οργανωμένοι του ΚΙΕΦ, του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας που είχε κερδίσει με σχεδόν 40% τη Ροδόπη στις ευρωεκλογές δεν βγήκαν στα μπαλκόνια. Ούτε ο Τσαβούσογλου, όμως, επεδίωξε μια «παρέλαση».Μίλησε σε παιδιά στην αυλή του Τζελάλ Μπαγιάρ και, όπως έβγαινε το αυτοκίνητό του, σταμάτησε έξω από την πόρτα, κατέβηκε και χαιρέτισε ορισμένες μαντηλοφορούσες κυρίες, μεταφέροντας, όπως είπε, τον χαιρετισμό του προέδρου Ερντογάν. Και μετά πήγε να φάει στα Θάμνα, παρουσία και τριών Ελλήνων μειονοτικών βουλευτών, χωρίς και εκεί να ανέβουν οι τόνοι.

Στην κορυφή της ατζέντας το μειονοτικό για την Αγκυρα
Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε και με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής. Μάλιστα, μετά τη συνάντησή του μαζί τους, έκανε και πάλι λόγο για «τουρκική» μειονότητα γράφοντας στο twitter: «Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’».

Όπως αναμενόταν και προέκυψε άλλωστε από τις πέντε ώρες του τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη, το μειονοτικό αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας απόλυτη προτεραιότητα της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά για μια σειρά λόγων.

«Δεν εκτιμώ ότι θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα τορπιλίσει τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Θα κάνει, κατά την εκτίμησή μου, κάποιο σόου το οποίο θα είναι κυρίως για το εσωτερικό της Τουρκίας για να δείξει ότι παίρνει και μια άτυπη «ρεβάνς» από τον Ν. Δένδια, αλλά δεν θα κινηθεί εκτός πλαισίου» έλεγε στο in.gr λίγες ώρες πριν την επίσκεψη ο διευθυντής του Ιδρύματος Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και αναλυτικής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης. Εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας να μεταδίδεται η εικόνα ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα, έστω και εάν δεν παράγονται απτά αποτελέσματα.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.